Земеделските производители намаляват

Земеделците настояват за по-лесен достъп до кредити, както и да се въведе нова ценова политика за реализацията на родната продукция

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Броят на земеделските производители през последните години намалява. За това предупредиха от партия "Обединени земеделци", цитирани от БНТ. Родните стопани не срещат необходимата икономическа подкрепа и затова произвеждат все по-малко.

Това важи най-вече за зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството. Според статистиката вносът на месо у нас е 44%, а на мляко - 12%, за сметка на високото родно производството на зърно и слънчоглед.

Земеделците настояват за по-лесен достъп до кредити, както и да се въведе нова ценова политика за реализацията на родната продукция.

"Колко е родното производство? Защо се превръщаме в пазар на чужда продукция, която идва от страни с много по-малък потенциал за земеделско производство? Ние от "Обединени земеделци" предлагаме като противодействие на тази негативна тенденция 50% от стоките в големите търговски вериги да бъдат българско производство. Смятаме, че това е начин да подкрепим родните фермери и бизнеса у нас.", коментира председателят на партията Петя Ставрева.

Коментари: 0