АЕЦ „Чернобил“ с нов саркофаг

Гигантската конструкция е по-висока от Статуята на свободата и 3 пъти по-тежка от Айфеловата кула

АЕЦ „Чернобил“ с нов саркофаг
7006 ~ 2 мин. четене

Днес в Украйна бе открит новия саркофаг на 4-ти блок на АЕЦ "Чернобил". На 26 април 1986 г. реакторът експлодира и това се превръща в най-голямата ядрена авария до момента. 10 дни пожарът не може да бъде овладян, а радиацията се разпръсква бързо. Тази година се навършиха 30 години от фаталния инцидент, довел до много тежки последствия. Новото съоръжение е най-голямата в света подвижна метална конструкция, предназначена да покрие авариралия 4-и реактор. за да се гарантира безопасността.

Гигантската арка е с височина 105 метра, което я прави по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк. Дължината й е 150 м., а широчината – 257 м. Конструкцията тежи 36 000 т., т.е. три пъти повече от Айфеловата кула в Париж.

Конструкцията, струваща 1,5 млрд. евро, е поставена върху съществуващия разпадащ се купол, построен набързо от руснаците след ядрената авария преди три десетилетия. Радиоактивното замърсяване от тази АЕЦ е най-тежката гражданска ядрена авария в света. Радиоактивният облак се разпространи над три четвърти от Европа и наложи глобално преосмисляне за безопасността на такива инсталации.

Работата по създаване на саркофага започва след овладяването на 10-дневен пожар, но въпреки това авариралият реактор продължава да изпуска радиация. Около 30 души от аварийния екип, работили по отстраняване на последствията от аварията, загиват или на обекта, или през следващите седмици поради излагане на прекомерно висока радиация.

Остава неясен броят на жертвите от аварията в Чернобил, тъй като властите на Съветския съюз направиха всичко възможно, за да прикрият станалото. Според информация на ООН от 2005 г. около 4000 души или са загинали, или са починали впоследствие от рак или други свързани с инцидента болести.

Грийнпийс вдига летвата много високо и твърди, че аварията е довела до смъртта на 100 000 души. Загрижеността относно безопасността поради разпадащия се бетонен купол над IV реактор, в изграждането на който участват 90 000 души, които завършват работата само за 206 дни, накара Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да оглави проект за 2,1 млрд. евро за инсталиране на нов купол за безопасност.

Една от причините за новия проект беше, че бетонният похлупак от съветската ера има 30-годишен срок на годност, който вече изтече. Новият метален саркофаг е в състояние да издържа земетресения с магнитуд от 6-а степен по скалата на Рихтер и да устои на торнадо, каквито явления в този регион има веднъж на милион години.

Благодарение работата на ЕБВР през 2007 г. е създаден консорциум от 40 държави-спонсори. Френският консорциум Novarka приключва проектирането на новия метален капак за авариралия реактор през 2010 г., а две години по-късно започва и реализирането му. Оборудването, което придружава новия метален саркофаг и ще бъде разположено в него, ще започне да функционира към края на следващата година. От Novarka смятат, че сътворената от тях метална структура ще гарантира сигурността на континента срещу изтичане на радиация през следващите 100 години.

Подкрепи Economic.bg