Ако правителството подаде оставка…

Вариантите, които чертаят управляващите и техните поддръжници в случай на оставка на кабинета

Ако правителството подаде оставка…

Снимка: Economic.bg/Архив

3011 ~ 4 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Двадесет и девет дни вече продължават антиправителствените протести в цяла България с искане за оставка на правителството. Въпреки исканията на протестиращите и напрежението по линия на коронакризата, управляващите и техните поддръжници отказват да предприемат този ход с най-различни мотиви, обявени в последните четири седмици. Economic.bg събра някои от тях.

...опозицията ще счупи държавата

„Tолкова много сме направили, толкова усилия сме положили и нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността, защото опозицията отново ще счупи държавата. Оставаме да управляваме, само защото щетите сега ще са много по-големи, защото светът влиза в най-страховитата си финансова криза“, Бойко Борисов, министър-председател, изказване във Facebook.

...държавата ще влезе в криза и безвремие

„Именно защото осъзнаваме своята отговорност пред над 1 млн. души, подкрепили ни на изборите - не можем с една оставка да хвърлим държавата в криза и безвремие“, Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, митинг заря по повод 183 г. от рождението на Васил Левски.

...изборите няма да могат да се проведат

„Ако се стигне до оставка на правителството, нови избори не могат да се проведат по-рано, тъй като законът изисква машинно гласуване, а то все още не е организирано. Важно е да има действащ парламент, за да може да се приеме актуализация на настоящия бюджет, която е неизбежна, предвид многото разходи, които бяха направени. Трябва да се приеме нов бюджет за новата година. Не може да влезеш в следващата година със стария бюджет. Има много неща, които предстоят да бъдат предприети, за които е необходима законодателна промяна, за част от мерките, които обсъждаме“, Деница Сачева, социален министър, интервю за БГНЕС.

...няма как родителите да получат допълнителен отпуск

„Без законова промяна няма как родителите да получат допълнителен отпуск, ако се повтори варианта с коронакризата. Тези неща не се случват с решение на един министър или кабинет, а с парламентарно мнозинство“, Деница Сачева, социален министър, интервю за БНТ.

...гладни хора ще излязат на улиците

„Оставката на правителството в настоящия момент няма да промени нищо, а ще доведе до замяна на едни протести с други. При служебно правителство гладни хора ще излязат на улиците през септември и октомври. Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото многократно заявихме, че има много работа, която трябва да се свърши. един служебен кабинет няма необходимите лостове да се справи с настоящата ситуация“, Деница Сачева, социален министър, интервю за bTV.

... учителските заплати няма да бъдат увеличени

„Много е лесно да се подаде оставка, но по-трудно е да се справим със ситуацията. Есента ще бъде трудна. Не знам как едно служебно правителство би се справило без парламент. Нито една от социалноикономическите мерки не може да бъде гласувана, нито бюджетът, нито промени в данъчните закони. Ако има правителство, може да бъде гласувано увеличението на учителските заплати, но без такова – няма как“, Красимир Вълчев, образователен министър, интервю за Nova.

...това е най-лошото, което може да се случи

Мисля, че кабинет, в тази ситуация, без лидера на партията начело е най-лошото, което може да се случи. Мисля, че е безотговорно шест месеца преди редовните избори в тази трудна ситуация с пандемията правителството да подаде оставка“, Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, интервю за bTV.

...възстановителният фонд на ЕС ще се провали

„Ако страната ни тръгне към съставяне на служебен кабинет, тя ще отложи решението на целия Европейски съюз за справянето с последиците от пандемията, включително за средствата, които да подпомогнат страните-членки“, Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП, в интервю за Bulgaria on air.

…няма кой да ревизира бюджета

„Борисов няма конституционно право да хвърля страната в предсрочни избори. По Конституция той отговаря за вътрешната политика на България. Той, като министър-председател, и правителството са длъжни да закрилят здравето на българските граждани и не може да си позволи лукса, по време на - жълт код сме – пандемия и на чума да остави страната без парламент, да няма кой да ревизира бюджета или другото законодателство, ако се наложи“, Георги Марков, депутат от ПП Герб, интервю за БНР.

…служебното правителство ще е вземане на властта по нелегитимен начин

„Президентът не може да провежда диалог между основни политически сили. Това означава, че служебното правителство ще е вземане на властта по нелегитимен път. Президентът е част от опита да се предизвика политическа криза… Без парламент не може да се гласува нито една икономическа или социална мярка в ситуация с кризата заради коронавируса… В Европа има тежки преговори, свързани с възстановяване на икономиките. Тези пари ще влязат в българската икономика под формата на инвестиционни проекти. Това е сложна административна задача. Няма да се харчат ей така. А тези пари ще ни помогнат да преодолеем икономическите предизвикателства. Едно служебно правителство само докато се ориентира в ситуацията, ще му свърши мандатът“, Тома Биков, депутат от ПП ГЕРБ, интервю за БНР.

...ще е най-безотговорното нещо

„Отговорността изисква кабинетът да не подава оставка. Категорично не трябва да заставаме зад юмрука, а зад протегнатата ръка, подчерта той. Не викайте „Оставка“, защото не знаете какво ще ви донесе това“, Валентин Николов, депутат от ПП ГЕРБ, изказване в Народното събрание.

...ще е абдикация от отговорност

„Ако се стигне до предсрочни избори, то това би било абдикация от отговорността“, Александър Ненков, депутат от ПП ГЕРБ, брифинг.

...ще се блокират общините

„Една оставка блокира работата на общините, а така ще бъдат засегнати много хора. Очаква се втора вълна на вируса. От общините нямаме нужда от криза“, Калин Каменов, кмет на Враца от ПП ГЕРБ, интервю за bTV.

...ще се провали учебната година

„При оставка на правителството е възможно да се провали учебната година. Практиката показва, че трябва да минат поне 6 месеца, за да може новото управление да продължи промените в образованието. Не може да се приемат промените в Закона за училищното и предучилищното образование, не може да се продължи Закона за дигитализацията, не може да се случат изключително важни реформи, които предстоят. При дистанционното обучение има дефицит на компютри. Ако не се отпуснат пари, много ученици няма да могат да се включат в учебните занятия. Досега не сме имали министър като Красимир Вълчев, който толкова добре да познава системата. Без него ние ще останем като деца сираци“, Янка Такева, председател на Съюза на Българските учители, в интервю за Канал 3.

Подкрепи Economic.bg