Гигантът Alibaba е в екзистенциална криза

А Джак Ма изчезна от публичното пространство

Гигантът Alibaba е в екзистенциална криза

Снимка: БТА

Тази година може да е най-важната за Alibaba от нейното основаване преди две десетилетия. Най-известната технологична компания в Китай е изправена пред множество предизвикателства у дома и в чужбина, които заплашват да я променят завинаги. Китайските власти разследват гиганта по антитръстови въпроси на фона на нарастващите репресии в IT индустрията. Същевременно настояват за ремонт на финансовия му филиал Ant Group.

Вашингтон също може да бъде заплаха. Администрацията на президента Доналд Тръмп подкрепи предложение за забрана на американските инвестиции в Alibaba и други две известни китайски технологични компании. Що се отнася до напрежението между САЩ и Китай, то вероятно няма да изчезне скоро.

Насред всичко това е една фигура - съоснователят и бивш председател и главен изпълнителен директор Джак Ма, който не се е появявал в публичното пространство от месеци.

„Alibaba, както и всички други големи китайски технологии, е в екзистенциална криза“, каза Алекс Капри, научен сътрудник от фондация „Хинрих“ и гостуващ старши научен сътрудник в Националния университет в Сингапур.

Ескалация на репресии у дома

Капри посочи нарастващата криза в Китай като основна грижа за Alibaba, а и за другите на пазара. Президентът Си Дзинпин призовава администрацията да затегне контрола върху технологичните шампиони. Миналият месец той определи усилията срещу монопола на онлайн платформите като едни от най-важните цели за 2021 г.

Антитръстовите разследвания в сектора, включително на Alibaba, подчертават този приоритет. Под прицел отскоро са и е-търговците VIP Shop и Pinduoduo.

Желанието на Пекин да разшири влиянието си върху частните технологични фирми се простира отвъд подобни разследвания, пише CNN. Репресиите правят впечатление от известно време, но основите са положени по-отдавна. Капри напомни за събития от близкото минало, при които части фирми бяха принудени да се кооперират с държавния бизнес. Той даде пример с обединението между Ant Group на Alibaba и държавната UnionPay през 2018 г., целящо разработването на нови технологии.

„В следващите седмици и месеци тази тенденция ще се ускори“, каза той. Според него достъпът и контролът на данни и цифрови платформи са от ключово значение.

Ако това означава разбиване на Alibaba или превръщането й в квазидържавна компания, това може да се случи.“

Макар и бизнесът на Alibaba да е предимно в Китай, всяка голяма промяна в нейните операции може да има глобални последици. Компанията се търгува на Уолстрийт от 2014 г., когато удари рекордно IPO. Японската SoftBank е основен акционер в нея, а сред инвеститорите и има и други известни имена, включително Vanguard, T. Rowe Price и BlackRock.

Натиск в чужбина

Съединените щати наказват китайски компании на фона на напрежението между двете страни. Последно ударена от Вашингтон е Xiaomi, която получи забрана за достъп до американски инвестиции. Нюйоркската фондова борса също трябваше да се съобрази с държавните разпоредби и забрани на американците да инвестират в бизнеси, смятани за свързани или подкрепящи китайската армия.

Съобщава се, че целта на администрацията на Тръмп е била да спре американците да инвестират в Alibaba и други технологични компании, като направи така, че акциите им да паднат. Reuters и Bloomberg казват, че планът вече не работи, но други анализатори намекват, че е рано да се каже.

„Фокусът на Вашингтон върху тези въпроси ще продължи при администрацията на Джо Байдън“, каза Капри. Облачните услуги на Alibaba например могат се сблъскат с глобална реакция като тази срещу 5G бизнеса на Huawei.

Китай надали иска да унищожи един от най-големите си национални шампиони, смята Рана Митър, професор по история и политика на съвременен Китай в Оксфордския университет. Според него промените в бизнеса на Alibaba биха били от „среден мащаб“, а не в „пълен разпад“.

„Мисля, че Пекин ще иска да разбере какво се крие зад реториката на екипа на Байдън, преди да оцени ефекта от каквито и да било американски ходове“, добави Митър.

Пекин обаче позволява на поведението на Вашингтон да влияе на решенията му. А това „може само да подкопае доверието на пазара в компанията“, отбелязва Брок Силвърс, главен инвестиционен директор на Kaiyuan Capital.

Първичното публично предлагане на Ant Group вече е спомен и изглежда, че компанията може да бъде разбита и регулирана. Китайските регулатори отложиха дългоочакваното IPO миналия ноември и засега не личи да има промяна в курса.

Макар че е по-вероятно Alibaba да остане непокътната, компанията не е имунизирана от регулаторна заплаха. „Дали 2021 г. е по-благосклонна към Alibaba може да зависи от крайния характер и продължителността на внезапното мълчание на Джак Ма“, каза Силвърс.

Коментари: 0