Алиев: Азербайджан скоро ще започне да доставя газ за ЕС

Европейският съюз е основният търговски партньор на страната, обясни президентът

Алиев: Азербайджан скоро ще започне да доставя газ за ЕС

Азербайджан скоро ще започне да доставя газ за страните членки на ЕС. Това заяви президентът Илхам Алиев, изказвайки се в четвъртък на срещата на върха на ЕС и Източното партньорство, която се проведе чрез видеоконференция.

"От около 15 години Азербайджан е надежден доставчик на нефт на европейските пазари. В близко бъдеще ще започнем да доставяме природен газ за страните членки на Европейския съюз", каза Алиев.

Той обясни, че Азербайджан инициира и финансира изграждането на Южния газов коридор с дължина 3.5 хиляди км, който ще свърже страната с пазарите на ЕС. "Южният газов коридор е проект за енергийно сътрудничество, енергийна сигурност и диверсификация", подчерта Алиев.

Той отбеляза, че Европейският съюз е основният търговски партньор на Азербайджан. Страните от общността представляват почти 50% от търговията на републиката. Президентът каза още, че преговорите за ново споразумение за партньорство с ЕС са влезли в последната фаза, а текстът на документа вече е договорен с 90%.

Той отбеляза, че мерките, предприети в републиката за борба с пандемията на новия коронавирус, позволиха да се поддържа ситуацията под контрол и да се поддържат загубите на минимално ниво. Алиев припомни, че страната му доброволно е отпуснала 10 милиона долара на Световната здравна организация за борба с пандемията. Освен това Баку предоставя хуманитарна помощ на 29 държави. "Планираме да продължим тази работа", завърши азербайджанският лидер.

Коментари: 0