Alstom плаща $772 млн. след корупционен скандал

С подкупи е осигурена работа по проекти за $4 млрд. на държавни компании в редица страни

Alstom плаща $772 млн. след корупционен скандал
Автор: Стилиян Гребеничарски

Френският индустриален гигант Alstom се призна за виновен по обвинения в корупция и ще плати рекордните 772 млн. щатски долара, за да прекрати разследването на Департамента по правосъдие на САЩ, пише Bloomberg.

Това е най-голямата сума, плащана на Департамента в историята, във връзка със Закона за корупционни практики зад граница. Сумата далеч надвишава досегашния рекорд - 450 млн. долара, платени от Siemens през 2008 г. Обект на разследването са били сделки за строеж на електроцентрали в Индонезия и Близкия Изток и предоставяне на подкупи за тяхното спечелване. Основните доказателства по делото са свидетелски показания и записи от телефонни разговори, а в началото му компанията отказва всякакво съдействие.

„Корупционните схеми на Alstom са прилагани в продължение на десетилетие, в няколко различни страни. Техният обхват, безочливост и последици са поразителни“, коментира заместник-главният прокурор на САЩ Джеймс Коул.

Поне от 2000 до 2011 г. компанията е платила десетки милиони долари в подкупи, за да си осигури договори за около 4 млрд. долара по проекти на държавни компании в Индонезия, Египет, Саудитска Арабия, Бахамските о-ви и Тайван. Печалбата на компанията от тези контракти е приблизително 300 млн. долара.

Щатските власти разкриха, че Alstom е осъществявала корупционните практики зад паравана на консултантски компании, които в последствие, след няколко транзакции, са трансферирали парите до високопоставени държавни служители. В същото време Alstom e подправяла счетоводните си книжа, за да маскира сумите и е обозначавала във вътрешната си комуникация консултантите с кодови имена като „г-н Женева“, „Тихият човек“, „Старият приятел“ и др.

Главният изпълнителен директор на Alstom Патрик Крон обяви, че компанията ще плати наложените санкции, свързани с енергийния ѝ бизнес, въпреки че акционерите гласуваха по-рано през годината той да бъде продаден на General Electric, а GE от своя страна заяви, че ще поеме задълженията. „Допуснали сме редица грешки в миналото, за които дълбоко съжаляваме“, се казва още в официалното становище на Крон.

През юни бе приета офертата на GE за по-голямата част от активите на Alstom в енергийното подразделение, на стойност 12,4 млрд. евро. Сделката трябва да бъде завършена през 2015 г.

Предварителните очаквания бяха, че компанията може да бъде осъдена на до 700 млн. щатски долара. Законът за корупционните практики зад граница се прилага, както за американски компании, така и за чуждестранни, чиито дялове се търгуват на щатски пазари.

Споразумението с щатските власти, обаче, няма да разреши разследвания срещу компанията от сходен характер, провеждани в Бразилия и Великобритания. Лошите новини се допълниха от повдигнатото обвинение от Бюрото за измами в особено големи размери на Великобритания срещу подразделението Alstom Power. Подозренията са за подкупване на длъжностни лица, във връзка с проект в Литва. През юли службата откри сходна процедура, но срещу Alstom Network Великобритания за рушвети при транспортни проекти в Индия, Полша и Тунис.

Разкритията започнаха още през 2004 г., когато Федералната банкова комисия на Швейцария обяви за документи, които говорят за потенциални корупционни схеми. Оттогава Alstom е плати в различни дела общо над 53 млн. щатски долара.

Акциите на Alstom се понижиха в края на търговията в Париж вчера с 0,56% до 26,495 евро за брой. За последната година пазарната капитализация на компанията е нараснала с 3% до 8,205 млрд. евро. След изявлението на Крон, дяловете на General Electric в Ню Йорк поскъпнаха с 0,35% до 25,71 долара за брой.

Коментари: 0