Амбициите на Китай за дигитален юан му струват милиони

Страната води надпреварата за разработването на национална цифрова валута

Амбициите на Китай за дигитален юан му струват милиони

Снимка: Pixabay

Китайската народна банка PBOC ръководи разработването на цифровия юан, чиято цел ще е да замени част от наличните пари в обращение. Въпреки ясната визия изпитанията на световната сцена се увеличават, а с тях и огромните средства, които страната налива в проекта, пише CNBC. В надпреварата за създаването на дигитална валута на централната банка CBDC (от central bank digital currency) китайското правителство се конкурира с водещи технологични гиганти, а залогът на международната сцена е още по-голям. Всичко това мотивира Пекин да не пести сили и средства. 

Ръстът в безконтактното банкиране по време на пандемията от коронавирус създаде предизвикателства пред централните банки, които трябва да запазят удобството за потребителите и същевременно гарантират тяхната безопасност. Дигиталната валута може да помогне за финансовата стабилност чрез система за контролируема анонимност. Тя ще позволи плащанията да бъдат анонимни до известна степен, но инструментите за анализ на данните могат да помогнат на централната банка да улови незаконни дейности.

Ходът на държавата идва и за да може да отговори на новите форми на плащане, които са високоскоростни и разчитат на дигитализирани преводи. Това се случва посредством асортимент от технологични посредници, включително мобилни устройства, QR кодове и символни системи. Фирми за разплащания като AliPay на Alibaba Group Holding Limited са в челните редици на тази промяна, а цифровият юан се вписва добре в тяхната визия.

Дигиталните токени са по-лесни за проследяване от познатите паричните средства, което ги прави и подходящи за обслужване на нуждите на правителството. Освен това позволяват на Китай да въведе своето небанково население в основната икономика. В азиатската страна е най-големият брой на хора без достъп до банка, а цифровата валута ще позволи на повече от тях да започнат да участват в основната икономика без скъпи банкови продукти и инфраструктура.

Дигиталният юан и голямата сцена

Китай вече е налял милиони долари в цифровата валута, с които да подкрепи тестовете в реални условия. Изпитания досега са стартирани в градове като Шенжен, Ченгду и Суджоу, в рамките на които местните правителства раздадоха определено количество юан чрез лотария. За да получат опцията да я ползват, потребителите трябва да изтеглят отделно приложение. JD.com, един от най-големите играчи в електронната търговия в Китай, участва в изпитанието и позволи на клиентите да закупят артикули с цифровия юан.

Сред предимствата, които приписват на цифровия юан, е потенциалната възможност той да се превърне в международен валутен резерв. Коментарите идват след финансовата криза отпреди десетилетие, след която банкерите и икономистите все по-често започнаха да обсъждат възможността за заместване на американския долар в международната търговия. Изглежда логично валутата на втората по големина икономика в света да бъде естествен претендент за съкровищниците на банките и международните транзакциите.

Въпреки това американският долар все още представлява 88.3% от всички международни транзакции, докато юанът само 4%. Дигитализацията му ще помогне за бързо проследяване на международните преводи, използващи валутата и ще я направи по-популярна сред международните търговци.

Токен, но не като останалите

Най-голямата разлика между дигиталния юан и съществуващите криптовалути е техният правен статут. Те може да служат като платежен механизъм и е като законно платежно средство, но от правна гледна точка използването на криптовалути за плащане на стоки и услуги в Китай все още е неясна.

За разлика от криптовалутите, които са децентрализирани, за дигиталния юан има за силен контрол от китайското правителство.

Следващата разлика е по-малката анонимност на националната валута. Това е наложително, за да може китайското правителство да проследява сумите, които се движат през икономиката й и да наблюдава оперирането с пари.

Инициативата за емитиране на цифрова валута бе подета от бившия управител на Китайската народна банка Джоу Сяочуан, който се пенсионира през март 2018 г. Вземайки това решение още през 2013 г., той изпревари събитията, защитавайки страната от необходимостта някой ден да приема стандарт като биткойн, проектиран и контролиран от външни сили.

Коментари: 0