Градче в САЩ забрани строителството на нови бензиностанции

Първи подобен ход в САЩ в борбата с климата

Градче в САЩ забрани строителството на нови бензиностанции

Снимка: Pixabay

Градче в Северна Калифорния е първото в страната, което забранява строителството на нови бензиностанции в опит да ограничи въглеродните емисии. Общинският съвет на град Петалума гласува единодушно, за да забрани изграждането, разширяването, реконструкцията и преместването на бензиностанции, насърчавайки собствениците им да преобразуват своите съоръжения в такива, които обслужват електрически и водородни превозни средства, съобщава San Francisco Chronicle.

Градчето е с 58 хил. души население и се намира на около 65 километра северно от Сан Франциско, а целта му е да стане неутрален до 2030 г. 

Надявам се и други градове да последват примера ни и ако те имат съществуващи станции за изкопаеми горива, които задоволяват нуждите на тяхната общност, те също ще решат, че повече не се нуждаят“, каза съветничката Д'Линда Фишер, която ръководи проекта.

В градчето към момента има 16 бензиностанции. Очаква се построяването на още една като част от комплекса около хранителен магазин, която обаче бе одобрена преди гласуването.

Промяната се случва в щат, който е лидер в борбата с изменението на климата. През 2018 г. бившият губернатор Джери Браун подписа изпълнителна заповед, целяща да получи въглероден неутралитет на Калифорния до 2045 г. Миналата година губернаторът Гавин Нюзъм обяви, че продажбата на нови автомобили, задвижвани с газ, ще бъде забранена от 2035 г.

Големите производители на автомобили също предприемат стъпки за премахване на моделите с бензиново и дизелово задвижване. General Motors, най-големият автомобилен производител в страната, се ангажира да замени сегашния си автопарк с изцяло електрически автомобили до 2035 г. Тази седмица Volvo също се присъедини към останалите големи играчи в бранша и обяви, че планира да загърби двигателите с вътрешно горене до 2030 г.

Резолюцията на града ще влезе в сила 30 дни след одобрението на съвета.

Коментари: 0