Ананиев пак затвори нощните заведения на закрито

Причината е ръстът на броя на заразените с Covid-19 в България

Ананиев пак затвори нощните заведения на закрито

Властта връща част от ограничителните мерки заради драстичния скок в броя на заразените с Covid-19 в страната. Това стана ясно от извънреден брифинг на здравния министър Кирил Ананиев днес. Той посочи, че заповедите с новите, по-строги ограничения, са подписани, но към провеждането на брифинга не бяха публикувани на сайта на здравното министерство.

От думите на Ананиев стана ясно, че всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер, независимо дали на закрито или открито, ще се провеждат без публика. Забранява се дейността на дискотеки, пиано барове, нощни клубове и други заведения за развлечение на закрито. Остава възможността за посещение на открито при 50% от капацитета на обектите.

Ресторантите и другите заведения за хранене на закрито остават да работят, но при спазване на сега действащите противоепидемични мерки. Маските за персонала са задължителни.

Групови мероприятия и на открито, и на закрито вече могат да се провеждат само при силно редуциран брой хора. Става въпрос за сватби, балове, кръщенета и др., при които гостите не могат да са повече от 30 човека, като събитията трябва да са на открито и да се спазва дистанция от 1.5 м.

Заповедта влиза в сила от 00:00 часа на 10 юли 2020 г.

Ще бъдат санкционирани и служителите в търговските обекти, които обслужват клиенти без маски. 

Според Ананиев са възможни и по-строги мерки, ако хората, по неговите думи, продължат да са така недисциплинирани както и досега.

Ананиев обясни още, че сутринта е проведена среща с премиера и щаба, и той е приел предложението да бъдат върнати част от мерките. След срещата е имало видеоконферентна връзка с областните управители, на която е напомнено, че те имат възможност да обявяват и допълнителни мерки, съобразени със специфичните условия на територията на дадената област.

„Последните седмици отпаднаха доста мерки, защото имахме желание да върнем българските граждани с нормалния начин на живот и да свикнем да живеем с коронавируса“, каза Ананиев.

„Гласувахме доверие на българските граждани и на институциите, които провеждат различни мероприятия и дейности. За съжаление анализът за последните 10 дни показа, че броят на носителите се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване ще трябва да възстановим някои от използваните до този момент мерки“.

Повярвахме си, че всичко вече е минало, коментира Ананиев и цитира данни от изследване, в което масово българите не вярват в коронавируса и го подценяват.

В следващите дни не очакваме да спадне броят на носителите на вируса, даже ще има тенденция на увеличение. Не се предвижда мярка на нашите граници да се правят тестове на всички влизащи, както Гърция обяви, че ще процедира с пристигащите, допълни министърът. 

"С тази заповед ние поемаме отговорност", отговори Ананиев на въпроса "кой ще поеме отговорност за развитието на ситуацията и ръста на заразените".  

Заканата за връщането на по-строгите мерки дойде преди два дни, когато Ананиев коментира, че преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките. Днес този праг беше преминат като случаите за 24 часа са 240. 

Преди това премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че през юли и август нищо няма да се затваря и ограничава повече. Той призова хората да спазват дистанция.

Целият текст на заповедта вижте ТУК.


Коментари: 0