Ангелкова: Българските хотели може и да не си получат парите от „Томас Кук“

Родни хотели отказват да приемат пристигащите туристи с агенцията

Ангелкова: Българските хотели може и да не си получат парите от „Томас Кук“

Хотелите в България, които работят с обявилия несъстоятелност британски туроператор "Томас Кук", може и да не си получат парите за туристите, обслужени през летните месеци. Причината е, че гаранционният фонд във Великобритания покрива загуби само от датата на обявяване на фалита и за туристите, които към тази дата са на почивка, а "Томас Кук" се разплаща с хотела 60 дни след края на почивката.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг след среща с представители на туристическия бизнес в България за изясняване на мащабите на очакваните загуби.

Проучва се възможността българските хотелиери да заведат колективен иск, както и дали съществува фонд за обезщетение на дребните кредитори, към който те да се обърнат, добави министърът.

Загубите са за милиони левове, а тепърва ще се претърпяват щети, тъй като тръгват записванията за лято 2020, каза още Ангелкова на брифинг в министерството с посланика на Великобритания Ема Хопкинс и представителя на "Томас Кук" за България от компания "Астрал Холидейс" Христо Гълбачев.

До момента 25 български хотела са съобщили в министерството, че работят с "Томас Кук", но реално те са двойно повече, каза Ангелкова. Хотелиерите ни можело да поискат данъчни облекчения от държавата, за да преодолеят кризата с неполучените си плащания.

Междувременно вече 7 български хотела са казали на Гълбачев, че отказват да приемат туристи, доведени у нас от "Томас Кук", тъй като искат да ограничат загубите си. Транспортни фирми също отказвали да превозят дошлите тук туристи до летището.

Той обаче предупреди, че подобни действия, макар че ще нанесат загуби на фирмите, могат да доведат до значителни щети на имиджа на България като туристическа дестинация. Страната ние предимно популярна в чужбина с пакетните си услуги и подобно отношение към туристите ще повлияе и на клиентите на други големи туроператори, коментира той.

Гълбачев каза още, че в момента у нас има 5940 туристи на "Томас Кук", като само 10% от тях са британски граждани. Най-много - над 4000, са германци, а групи от между 350 и 500 души са от Белгия, Полша и Чехия. До края на тази седмица те ще отпътуват. Но компанията му има договори с български хотели до 13 октомври.

Междувременно днес Томас Кук в Холандия и Полша също обяви, че спира дейността си.

Коментари: 0