Англия отваря пъбове и ресторанти от 4 юли

Препоръката за социална дистанция вече е за 1 метър разстояние

Англия отваря пъбове и ресторанти от 4 юли

Жителите на Лондон засега се наслаждават на бира на открито

Снимка: БТА

7350 ~ 2 мин. четене
Пъбове, ресторанти, хотели, музеи и редица други несъществени бизнеси в Англия ще бъдат отворени на 4 юли на фона на значително облекчаване на ограниченията срещу коронавируса, съобщи министър-председателят Борис Джонсън.

Също така сред заведенията, които ще бъдат разрешени за отваряне, са библиотеки, места за поклонение, общежития, киносалони, кафенета и офис кафетерии, фризьорски салони и бръснарници, открити фитнес зали и детски площадки, барове, тематични паркове, открити центрове за отдих, социални клубове и общност центрове, закрити атракции в аквариуми и центрове за диви животни, както и концертни зали и галерии.

„Днес можем да кажем, че нашата дълга национална хибернация започва да свършва и животът започва да се връща по нашите улици и магазини“, каза Джонсън пред парламента.

Все още се запазва препоръката за социално дистанциране, но сега хората могат да се виждат с повече други хора, с препоръка от един метър разстояние, където не е възможно да бъдат на разстояние два метра. 

Сватбите могат да се провеждат с до 30 присъстващи.

Съветът на правителството за събирания на закрито е, че едно домакинство може да се срещне с друго домакинство, като същевременно поддържа социално дистанциране. В заведенията за хранене и хотелите клиентите могат да бъдат обслужвани само на техните маси, а техните данни за контакт трябва да бъдат взети предварително.

Нощните клубове обаче остават затворени. Също затворени ще останат казината, спа центровете, козметичните студия, студията за масажи, татуировки и пиърсинг, фитнесите и залите за танци, спортните обекти на закрито, басейните и авкапаркове, конферетните центрове и др.

Носенето на маска в обществения транспорт остава задължително.

Правителството предупреждава, че ако вирусът излезе извън контрол, то няма да се поколебае да върне някои или всички от мерките.

Британският премиер каза още, че всяка промяна в политиката за карантина на страната ще бъде базирана на препоръките за общественото здравеопазване, а не на желанието за отваряне на икономиката.

Великобритания е една от най-тежко засегнатите страни в света от коронавируса, с повече от 300 000 потвърдени случая и най-малко 42 730 смъртни случая - съответно петот и трето най-високо равнище в света.

Мерките се прилагат само за Англия, а останалите държави от Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, ще предприемат свои собствени подходи.
Подкрепи Economic.bg