Apple автоматично ще споделя локацията на потребителите си, когато звънят на 911

Новата функция ще бъде част от iOS 12

Apple автоматично ще споделя локацията на потребителите си, когато звънят на 911
Apple ще споделя с аварийните служби автоматично местоположението на потребителите си, когато те се обаждат на телефон 911, съобщи компанията.

Новата функция ще бъде част от iOS 12, предстоящата актуализация на софтуера за iPhone и iPad, и ще помогне на службите за спешна помощ да намират по-бързо човек, когато е в нужда.

През 2015 г. Apple пусна функцията Hybridized Emergency Location (HELO), която използва клетъчни кули и друга информация, като точки за достъп до Wi-Fi, за да определи местоположението на обаждащия се на спешния телефонен номер. 

Новата актуализация ще използва технологията, разработена от компанията, наречена RapidSOS, за споделяне на данните за местоположението с аварийните служби.

Apple подчерта, че данните не могат да се използват за други цели и само спешният център 911 ще има достъп до местоположението на обаждащия се.

През 2015 г. Федералната комисия по комуникациите (FCC) прие правила, които изискват от мобилните оператори да позволят на спешния център 911 да идентифицира местоположение до 50 метра от лицето, което се обажда, в 80% от времето на обаждането, до 2021 г. 

Apple твърди, че нейната функция за местоположение в iOS може да направи това дори днес.

За момента обаче от компанията не съобщават дали възнамеряват да предоставят данни за локация и на спешни служби извън САЩ.
Коментари: 0