Apple дава втори шанс на „черната овца“ Parler

Приложението привлече крайно десни симпатизанти на Доналд Тръмп и стана арена на по-разкрепостеното слово

Apple дава втори шанс на „черната овца“ Parler

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Apple Inc ще върне обратно в своя App Store приложението Parler, превърнало се в предпочитана платформа от консерваторите в САЩ, предава Reuters. Според информацията социалната мрежа е спечелила благоразположението на гиганта с обещанието да актуализира политиката си за модериране на съдържанието.

Приложението Parler бе премахнато от App Store след смъртоносния бунт в Капитолия през януари. Предупреждения за наличието на проблемно съдържание в платформата обаче има от по-рано, а крайната стъпка съвпадна с ескалацията на политическото напрежение в САЩ. По това време водещите социални мрежи като Twitter и Facebook забраниха достъп до платформите си на все още действащия президент Доналд Тръмп, чието поведение бе счетено за подклаждащо към насилие. Отлъчен от мейнстрийм каналите, той и мнозина от неговите последователи мигрираха в Parler.

Преди само за една нощ да бъде заглушено от интернет приложението привличаше потребители с по-крайни възгледи заради възможността за по-свободно изразяване. Най-силният удар срещу Parler бе прекратяването на хостинга му от Amazon, което на практика го изтри от онлайн пространството. Google също го премахна от виртуалния си магазин.

Parler се завърна в интернет през февруари с базираната в Лос Анджелис частна облачна инфраструктура SkySilk. Неговият главен изпълнителен директор Джон Матце бе отстранен от борда. А компанията заведе съдебно дело срещу Amazon, обвинявайки я, че се опитва да унищожи бизнеса ѝ.

Коментари: 0