Apple отново е най-скъпата компания в света

Технологичният гигант обяви по-добри от очакваните финансови резултати

Apple отново е най-скъпата компания в света
4469 ~ 1 мин. четене
Apple отново е най-скъпата публична компания в света, след като в сряда предаде короната на основния си конкурент – Google. Компанията от Купернио обаче бе на второто място само един ден. По време на сесията в сряда книжата на Apple поскъпнаха с над 6%, а пазарната й капитализация достигна 676.94 млрд. долара. В номинално изражение увеличението се оценява на 40 млрд. долара в рамките само на един ден.

Причината за рязкото поскъпване се крие в резултатите на компанията при продажбите на iPhone през четвъртото тримесечие. Apple е продала 78.29 млн. смартфона в периода октомври – декември. За същия период на миналата година компанията продаде 74.78 млн. устройства, а прогнозите на анализаторите бяха за 77.42 млн. броя.

Отчетеният период отразява пускането на новия iPhone 7, който съвпада и със световното забавяне при продажбата на „умни“ устройства в световен мащаб, както и появата на множество евтини Android устройства.

Приходите на компанията също надминаха очакванията. При прогнозирани 77.25 млрд. долара Apple отчита 78.35 млрд. долара.
Подкрепи Economic.bg