Apple ще блокира инструментите на властите за хакване на iPhone

Компанията обясни, че така иска да предпази клиентите си от неправомерни действия на полицията

Apple ще блокира инструментите на властите за хакване на iPhone
Apple обяви, че ще направи промени в настройките на iPhone-ите, за да блокира най-популярните инструменти на властите за хакване на устройствата, пише Reuters. На правоприлагащите органи често им се налага да търсят начин да компрометират заключени смартфони от Apple, когато разследват терористични нападения или търговия с наркотици и им трябва да видят кои са партньорите на престъпника.

Технологичният гигант, оглавяван от Тим Кук, обяснява решението си с това, че иска да предпази клиентите си и особено тези, които живеят в държави, където телефоните се иззземват лесно от полицията или от престъпници с голямо влияние. Apple ще промени настройките по подразбиране в мобилната си операционна система iOS така, че да връзката през USB порта да се прекъсне, когато смартонът не бил отключват през последния час.

Именно тази букса е основният ключ за устройства, направени от фирми като GrayShift, Cellebrite и др., да се свързват и да заобикалят мерките за сигурност, които ограничават колко пъти може да се въведе грешна парола преди устройството да блокира или да изтрие съхраняваните на него данни.

Apple вече си е изградила имидж на компания, която отказва да съдейства на полицията в името на неприкосновеността на своите клиенти. Най-емблематичен стана сблъсъкът на компанията с правоприлагащите органи, когато през 2016 г. Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) искаше Apple да отключи смартфона на мъж, който заедно с жена, откри стрелба в социален център в Сан Бернардино, щата Калифорния. Тогава те убиха 14 души и раниха 17. Apple до последно отказа да отключи iPhone-а на стрелеца, но накрая ФБР успя да го компрометира с помощта на външна фирма.
Коментари: 0