Аралско море изчезва (снимки)

Езерото се смалява с всяка изминала година заради човешка дейност

Аралско море изчезва (снимки)

Размерът на Аралско море прогресивно намалява и то вероятно скоро ще изчезне. Това показват сателитни снимки на НАСА, заснети между 2000 и 2016 г.

То започва да се смалява през 60-те години на XX в., след като реките Аму Даря и Сър Даря, които се вливат в него, биват отклонени от съветските власти в опита им да превърнат пустинята в земеделски район.


Широките граници показват размера на езерото през 1960 г., а в зелено е останалото през 2000 г.

Създават се огромни памукови плантации на територията на днешен Узбекистан, а езерото започва прогресивно да се изпарява.

Най-голямата част от него се контролира от Казахстан и Узбекистан, но водосборният му басейн обхваща части на Таджикистан, Туркменистан, Киргизстан и Афганистан.


Аралско море е било четвъртото по големина езеро в света, допринасящо с хиляди тонове риба за местната икономика. Ежегодно от него са изваждани между 20 и 40 хил. тона риба.

Съветските власти обаче считат памучните култури за далеч по-ценни от риболова, който дълги години е гръбнакът на местната икономика.


Допълнително, през 2005 г. Казахстан изгражда язовир между северната и южната част на езерото, напълно пресушавайки последната.

Днес в изоставените крайбрежни градове и села, могат да се видят отдавна забравените кейове, пристанища и лодки.

Коментари: 0