Археолози откриха гроба на Аристотел в Халкидики

Това е най-значимата находка в местността от 20 години насам

Археолози откриха гроба на Аристотел в Халкидики
4574 ~ 1 мин. четене

Археолози обявиха, че са открили гроба на древногръцкия философ и учен Аристотел. Той се е намирал в античната местност Стагира, която се намира на полуостров Халкидики, съобщи greekreporter.com. Изявлението бе направено на Световния конгрес "2400 години Аристотел".

Гробът е почти на три хиляди години и е най-значимата находка в разкопките, които продължават от 20 години насам.


Аристотел е роден в Стагира през 384 г. пр. Хр., и е загинал в Халкис през 322 г. пр. Хр., където доскоро се смяташе, че е бил погребан. Археолозите обаче са сигурни, че откритият в Стагира гроб е именно на древногръцкия философ. Водейки се по исторически сведения, според които местните жители са пренесли отломките му до рожденото му място, археолозите са успели да го открият. 

Подът в откритата могила е от мрамор, датиращ от Елинистическата епоха. Намира се в центъра на Стагира, близо до агората - място, от което се разкрива 360 градуса гледка към околността. В подкрепа на твърдението, че в гробницата лежи Аристотел, е именно централното местоположение, но археолозите посочват още, че в изграждането на гроба са използвани изключително качествени материали. Извън могилата е построен олтар, а подът е квадратен, предаде Труд. 

Върхът й се издига на 10 метра височина. Към входа на гробницата води павирана пътечка, а в близост са открити керамични изделия и 50 монети от времето на Александър Велики.

Подкрепи Economic.bg