Асоциацията на европейските журналисти обяви инициативата #БезПорноЖурналистика

Вместо да подкрепяме порно журналистиката, можем да помогнем на безСпорните професионалисти в сектора, пишат от АЕЖ - България

Асоциацията на европейските журналисти обяви инициативата #БезПорноЖурналистика
Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) публикува позиция относно порнографския компромат, публикуван в български информационен сайт срещу кандидат за кмет на София.

"Въпреки че политическите лица се ползват с по-ниска степен на защита на личния живот, има граници, които не бива да бъдат преминавани, а въпросният материал е далеч отвъд тях. Той обаче засяга не само политическа фигура, а лице, за което се твърди, че е свързано с него и което не е политическа или обществена личност, тоест ползва се с пълна защита на неприкосновеността на личния живот", заявяват от Асоциацията.

Организацията настоява за отговорност от политическите субекти, покровителстващи ПИК.

"Сайтът ПИК се е превърнал в официоз, засипващ с компромати всички критици на властта. И този процес не е едностранен. Не е вярно, че позитивното отношение на сайта към управляващите, е израз на свободната воля на собствениците на сайта. Съществуват данни за финансова мотивация от управляващите към сайта, който разпространява клевети и порнографско съдържание", подчертават от АЕЖ- България.

От асоциацията стартират инициативата #БезПорноЖурналистика като призовават институции, организации, политически партии и други да се присъединят с изпращане на съобщение на bezporno@aej-bulgaria.org. С изпращането на съобщение те се ангажират, че няма да рекламират в сайтове и други медии, разпространяващи клевети и компромати.

"Вместо да подкрепяме порно журналистиката, можем да помогнем на безСпорните професионалисти в сектора. От години АЕЖ работи за тази цел – създаване на общност от журналисти, които вярват в професионалните стандарти и на подходяща среда, в която да работят", посочват още от асоциацията.
Коментари: 0