AstraZeneca обеща да предостави актуални данни за ваксината си

САЩ обяви по-рано, че компанията е подала стари данни за изпитанията на препарата

AstraZeneca обеща да предостави актуални данни за ваксината си

Снимка: БТА

1032 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

В следващите 48 часа AstraZeneca ще публикува актуални резултати от последното си проучване за ваксината й срещу COVID-19, след като Американска здравна агенция обяви, че анализът за ефикасността на препарата, разработен съвместно с Оксфордския университет, може да се основава на стара или непълна информация, предава Reuters.

Kомпанията съобщи, че резултатите, публикувани в понеделник, които дадоха степен на ефикасност на ваксината от 79%, се основават на междинен анализ на данните до 17 февруари и сега тя ще се „ангажира незабавно“ с групата, която наблюдава процеса, за да сподели пълния анализ.

Англо-шведският производител на лекарства заяви във вторник, че е прегледал предварителната оценка на пълния си първичен анализ и е установил, че е в съответствие с междинния доклад.

Американският национален институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) заяви в понеделник, че бордът, натоварен с гарантиране на точността на изпитанието, е изразил загриженост, че компанията може да е дала непълна представа за ефективността на ваксината.

„Това вероятно е много добра ваксина, но нещата, които правят, предизвикват съмнение“, заяви директорът на NIAID Антъни Фаучи.

Доверието във ваксината на AstraZeneca пострада значително през последните седмици, най-вече в Европа. Редица страни от ЕС спряха временно да използват препарата, след като се появиха съобщения, че причинява кръвосъсирване.

Миналата седмица обаче регулаторният орган на Европейския съюз заяви, че дозите са безопасни и страните, сред които и България, отново започнаха да поставят ваксината.

Коментари: 0