Австралия даде 7 млн. в помощ на Големия бариерен риф

По-голямата част от рифа побеля, а 1/4 от коралите загинаха

Австралия даде 7 млн. в помощ на Големия бариерен риф

Правителството на Австралия купи голяма ферма за отглеждане на едър рогат добитък, която изливаше утаечни води в Големия бариерен риф. Властите в столицата Канбера похарчиха 7 млн. австралийски долара (5,2 млн. щатски долара) за начинанието, а целта е да се помогне за съхраняването на уникалното природно образувание, заплашено от обезцветяване, съобщи БГНЕС.

Глобалното затопляне се отразява пагубно на Големия бариерен риф. То е и причина за невижданото му досега обезцветяване през тази година. По-голямата част от рифа побеля, а 1/4 от коралите загинаха.

Бариерният риф, обитаван от множество животински видове, страда и от селскостопански отпадъци, идващи основно от огромната ферма Спрингвейл”, разположена на 560 кв. км край Коктаун в северната част на щата Куинсланд.

Щатският министър на околната среда Стивън Майлс обяви, че Спрингвейл” изхвърля огромни количества отпадъци в северната част на Големия бариерен риф, където побеляването е най-силно.

Отпадъците от фермата носят утайки към рифа, където те блокират светлината, задушават морските организми и забавят растежа на коралите и водораслите. На строг контрол ще бъдат подложени водите на реките в цялата северна част на Куинсланд.

Учени алармират, че на части от 2300-километровия риф ще са нужни поне 2 десетилетия, за да се възстановят. А от Фонда за защита на дивата природа изтъкват, че чистотата на водата е ключова за спасяване на Бариерния риф.   

Коментари: 0