Бабиш: Борисов трябва да се разбере с „Инерком” за бизнеса на ЧЕЗ

Чешкият премиер каза, че договорите с българската компания са приключени

Бабиш: Борисов трябва да се разбере с „Инерком” за бизнеса на ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов се е обърнал към чешкия си колега, за да изясни позициите на страната относно продажбата на българските активи на ČEZ Group. От разговора е станало ясно, че българската държава трябва да се разбере с компанията купувач на бизнеса на ЧЕЗ „Инерком” относно възможността за придобиване на мрежата на енергийния гигант. Това става ясно от съобщение на чешкото правителство след проведен разговор между премиера Бойко Борисов и колегата му Андрей Бабиш.

„Българският министър-председател се интересуваше от възможността за придобиване на дистрибуторската мрежа на ČEZ от българската държава на мястото на „Инерком”. В тази връзка го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с „Инерком” вече са приключили”, пише в изявлението на сайта на чешкото правителство.

Цитатът за приключилите договори с фирмата на Гинка Върбакова не е ясен, не е ясно и кога точно е проведен разговорът между двамата премиери, тъй като изявлението е качено вчера през деня, когато беше и изслушването на институциите пред двете комисии.

„По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на победителя в продажбата – „Инерком”, бях помолен да ги разсея. Получих уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на „Инерком„ , така и по отношение на източниците на финансиране. Не са открити основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от борда на директорите на ЧЕЗ”, казва Бабиш.

Премиерът Борисов изрази загрижеността си относно бъдещето на значителна част от разпределителната мрежа в България и призна, че информацията, с която разполага, включително информацията в българските и чешките медии, засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик.

Коментари: 0