Байдън смята „Северен поток 2“ за лоша сделка за Европа

Президентът ще проучи наложените по-рано санкции върху проекта

Байдън смята „Северен поток 2“ за лоша сделка за Европа

Снимка: БТА

Новият президент на САЩ Джо Байдън смята, че изграждането на газопровода „Северен поток 2“ е нерентабилно за Европа, заяви прессекретарят на Белия дом Дженифър Псаки.

Президентът все още вярва, че „Северен поток 2“ е лоша сделка за Европа“, каза Псаки на брифинг.

Тя отбеляза, че Байдън ще проучи наложените по-рано санкции срещу руския проект. "Той ще продължи да се консултира с европейските партньори по този въпрос", добави говорителят.

Вашингтон отдавна се противопоставя на изграждането на „Северен поток 2“. Пакет от ограничителни мерки вече е в сила. По-конкретно, допълнителните санкции бяха включени в проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 г., одобрен по-рано от Конгреса през януари.

Освен това на 19 януари стана известно, че Съединените щати са добавили кораба „Фортуна“, участващ в изграждането на „Северен поток 2“, в списъка със санкциите в съответствие със закона. Също така под санкциите беше собственикът на "Фортуна" LLC "KBT-RUS".

Санкциите по мярката се прилагат за всички компании, които помагат на руската държавна енергийна компания „Газпром“, ръководеща проекта, да прокара тръбопровод, да застрахова кораби или да провери оборудване.

Администрацията на Доналд Тръмп, подобно на администрацията на Барак Обама преди нея, се противопостави на проекта с мотива, че ще засили икономическото и политическото влияние на руския президент Владимир Путин върху Европа.

Байдън също се противопостави на проекта, който ще заобиколи Украйна и ще я лиши от изгодни транзитни такси още като вицепрезидент при бившия президент Барак Обама.

Коментари: 0