Българинът пие 218 чаши бира годишно

От догодина на бутилките ще се изписват и калориите

Българинът пие 218 чаши бира годишно
Консумацията на бира в България годишно е 72 литра на човек средно за 2014 г. Това прави 218 чаши по 0,33 литра, или с 2 литра по-малко от предходната година. Данните отчетоха от Съюза на пивоварите в България. 91% от бирата, която се консумира в страната, е местно производство. Едва 9% е вносът.

През 2014 г. се наблюдава увеличение при продажбите на бира в кенове, които заемат 13% от общия дял. Бирата в галони (ПET бутилки) продължава да води в класацията с 59%. Делът на стъклените бутилки е 23%, а на наливното пиво – 5%. За първи път от 15 години насам браншът отчита лек спад в продажбите на пластмасови бутилки.

От индустрията отбелязват, че ръстът в реализацията на бира през търговските вериги и спадът на консумацията в заведенията (ХоРеКа) продължава като тенденция, като съотношението е съответно – 20% към 80%.

Пивоварните компании продължават силно да подкрепят родните производители на малц, като близо 50% от използваната основна суровина за производство на бира е местно производство. За 2014 г. членовете на СПБ отчетоха и 71 млн. лв. внесен в бюджета на държавата акциз и 51 млн. лв. ДДС.

„Анализирайки най-новите данни за бирения сектор, заслужава да откроим факта, че пивото продължава да бъде любима напитка. Това твърдение отново се подкрепя и от наскоро изнесените резултати от агенция „Маркет Линкс“. Според проучването, 78 % от пълнолетното население у нас консумира бира. Тяхното предпочитание към категорията не се влияе съществено от размера на доходите или от местоживеенето им. 

Друга новост е, че от догодина българските пивовари ще започнат да посочват доброволно на бутилките си калориите в пивото, както и наличието на мазнини и сол.
Коментари: 0