Българите купуват все повече нови автомобили

Продажбата на нови коли в ЕС също расте стремглаво

Българите купуват все повече нови автомобили

През май регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз се повишава, отразявайки оставащото в сила от повече от две години насам възстановяване на автомобилния пазар в региона. В същото време продължава и растежът на продажбите на нови автомобили в България, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха за 33-ти пореден месец, нараствайки с 16% на годишна база спрямо май 2015-а след растеж с 9,1% през април.

За първите пет месеца на настоящата година регистрацията на нови автомобили на стария континент се повиши с 9,9% (спрямо същия период на 2015-а) до общо 6 383 263, като само в рамките на май бяха регистрирани 1 288 220 нови автомобила, достигайки най-голям обем от май 2008 година – точно преди глобалната икономическа и финансова криза да удари сериозно автомобилната индустрия по целия свят.

Асоциацията на европейските автомобилостроители отбеляза, че има ускоряване на темпото на растеж при продажбите на нови автомобили във всички водещи европейски пазари. По-добър ръст през май регистрират продажбите на нови автомобили в Италия (скок с 20,5%), Испания (с 12,5%) и Франция (с 10,5%) и по-слабо подобрение в Германия (с 6,8%) и Великобритания (с 4,1%).

Според проучването на асоциацията продажбите на нови автомобили в България нараснаха през май с цели 17,7% на годишна база до 2349 броя спрямо 1995 преди година. За първите пет месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 10,2% до 9921 броя автомобили спрямо 9001 броя през същия период на 2015 година.

По тези показатели нашата страна е в т. нар. "златна среда" сред всички 28-страни-членки на Европейския съюз.

Продажбите на автомобили са оценявани като водещ показател за състоянието на европейската икономика. Поради тази причина данните за май дават пореден положителен сигнал за икономическото състояние на ЕС през второто тримесечие въпреки оставащите в сила опасения за състоянието на световната икономика и рисковете за излизане на Великобритания от ЕС на предстоящия през следващата седмица ключов референдум в Обединеното кралство.

Солиден растеж в ЕС през май бележат продажбите на нови автомобили на италианската фирма FCA Group (повишение с цели 25,7%) и на френските фирми Renault Group  (скок с 28,7%) и PSA Group (с 18,7%). Добри продажби отчитат и немските концерни BMW (ръст с 21,2%) и Daimler (повишение с 14,3%).

В същото време има подобрение и при продажбите на нови автомобили с марката "Фолксваген", като те се повишават през май с 9,3% след слаб растеж с 5,4% през април въпреки продължаващия скандал с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили. Постепенното възстановяване на немският автомобилен гигант се дължи най-вече на солидно повишение на продажбите на марките "Ауди" (скок с 21,1%) и "Шкода" (с 15,3%), докато регистрацията на нови автомобили от марката "Фолксваген" се повишават с едва 4,1%, но след анемичен растеж с 2,7% през април. 

Въпреки че "Фолксваген" продължава да бъде най-големият автомобилопроизводител на стария континент, негативните ефекти от емисионния скандал се изразяват най-вече в продължаващо намаляване на дела на компанията в европейския автомобилен пазар през петия месец на годината до 24,0% от 25,5% през май 2015 година.

Коментари: 0