Българите похарчили над 22 млн. евро в чужбина по Коледа

За трета поредна година най-много разплащания с родни карти са направени във Великобритания

Българите похарчили над 22 млн. евро в чужбина по Коледа

Над 22 милиона евро са изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции, при търговци извън страната. Данните са за времето от 20 декември 2014 г. до 5 януари 2015 г. Това е ръст от 16% спрямо същия период на 2013 година. Броят на покупките надхвърля 458 000, което е с 13% повече на годишна база.

За трета поредна година българите са насочили най-много средства към Великобритания - направени са покупки за над 7,7 млн. евро и това е най-голямата сума в сравнение с останалите държави по света. Само за двуседмичния период около празниците притежателите на издадени от български банки карти Visa са регистрирали почти 238 000 покупки. В сравнение с предишния период, тези числа отчитат 12% ръст в общия потребителски разход на българите и 15% увеличение в броя на направените от тях покупки.

Освен във Великобритания, в края на 2014 г. и началото на 2015 г. значителна употреба на български карти Visa е регистрирана при търговци от четири други държави – САЩ, Италия, Австрия и Унгария. Сумата, която българите са похарчили около Коледа и Нова година във всяка една от тях, надхвърля 1 млн. евро, а общият брой на покупките е над 50 000. Извършените към петте държави трансакции представляват 55% от общия брой покупки, осъществени с карти Visa в чужбина и достигат стойност от над 12,4 млн. евро.

Употреба на български Visa карти през отминалите празници е регистрирана и в екзотични дестинации като Сейшелските острови, Малдивите, Танзания, Оман, Лесото и Мадагаскар

Общият обем изхарчени средства от българските потребители с карти Visa в Европа тази Коледа и Нова година, надхвърля 18 млн. евро, като за тях са направени повече от       406 000 броя трансакции. В Азия сумата надхвърля 2,4 млн. евро с направени над 24 000 покупки. Повече от 870 трансакции на стойност близо 120 000 евро са обработени на африканския континент. 

На Централна и Южна Америка се падат 800 покупки с български карти Visa и общ потребителски разход – почти 61 500 евро. Северна Америка регистрира над 24 000 покупки и почти 1,5 млн. евро общ разход, от които близо 90% са реализирани в САЩ. Общият брой покупки, осъществени от българите в Австралия и Нова Зеландия достига приблизително 1 000, а стойността им надхвърля 60 000 евро.

„Наблюдаваме стабилен ръст в общия размер средства, който сънародниците ни харчат със своите карти Visa в чуждестранни търговски и туристически обекти около Коледа. Това красноречиво показва, че българите все повече се доверяват предимно на електронните разплащания и високо ценят предимствата им, а именно – бързина, сигурност и спокойствие за личните средства“, отбеляза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Коментари: 0