Българите ще похарчат между 16 и 50 лева за коледен подарък на близките си

Повечето хора планират да пазаруват за празниците по интернет

Българите ще похарчат между 16 и 50 лева за коледен подарък на близките си
3743 ~ 3 мин. четене

Тази година, очакваната сума за коледен подарък на човек от тесния семеен кръг (родители, деца, братя и сестри) ще бъде между 16 и 50 лева. Това показват данните от проучване на платформата за сравнение на цени и продукти pazaruvaj.com. Резултатите показват, че българите имат намерение да купят подарък на 3-4 души от този кръг, като средната стойност на подарък за най-близките достига 44 лева.

Средна стойност на подарък за хората от широкия семеен кръг (баби и дядовци, леля, чичо, племенници, братовчеди и др.) e 40 лева За приятелите, отделената сума на българските интернет потребители за Коледа, е средно 26 лева, за колеги – 21 лева. Общо за всички групи средната стойност на покупка за Коледа е 39 лева.

През 2015 г., 73% от онези активни потребители на интернет, които подаряват подаръци на приятели, предвиждат за покупки по-малко от 30 лева, а делът на планиращите да похарчат повече от 100 лева на човек е едва 3%.

По отношение на купуването на подаръци по-голямата част от интернет потребителите (86%) ще се съсредоточи главно върху тесния семеен кръг, а всеки втори активен потребител на интернет се готви с подарък за коледния празник и за още поне една друга група. Интересно е, че докато подаряването на подаръци на приятели се планира от почти една трета от потребителите (29%), в по отношение на широкия семеен кръг делът на готвещите се да ги зарадват за празниците с подарък е само 18%.

Данни от проучването показват, че 86% от българите ще купят подаръци за Коледа от електронни магазини, 39% ще го направят на място в молове и търговски центрове, 25% ще отидат в обикновен или специализиран магазин, а 18% ще купят подаръци по интернет от частни лица или аукциони.

Българските потребители, пазаруващи в интернет по време на коледния период тази година, планират да направят 3-4 покупки на различни видове продукти, показват данните от проучването. Най-често това ще са дрехи (55%), козметика (50%), потребителска електроника (34%), детски играчки (33%), мобилни телефони, таблети и аксесоари (31%), накрая книги (29%) и компютърни устройства (28%).

Обобщените резултати от проучване показват, че за тази Коледа средностатистическия активен потребител на интернет се очаква да купи подаръци за около 5 души на обща стойност от 200 лева. При едно средностатистическо 4-членно семейство – ако се вземат предвид децата – пазаруването на коледни подаръци може да обремени бюджета на домакинството с около 310-315 лева. В тези изчисления не се включват разходите за празничното меню или коледната елха

Сред различните източници, активни потребители използват преди всичко интернет за събиране на идеи (80%).

След интернет, следващите две най-популярни източника на информация са разглеждането в магазини (34%) и  вестниците с промоции и реклами на магазините (26%). Изненадващо е, че въздействието на списанията, брошурите и радиото е най-малко върху активните потребители на интернет, само между 3% и 8% от тях са посочили, че за тях това е важен канал за придобиване на идеи.   

В интернет, 87% от българските потребители търсят идеи за коледни подаръци чрез интернет търсачки (Google, Bing и други), 54% от тях се доверяват на сайтове за сравнение на цени и продукти, 45% се обръщат към имейл бюлетините на магазините, 39% търсят в социалните мрежи (Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter), една четвърт (25%) гледат асортимента на онлайн магазините, а 23% от потребителите се доверяват на написаното във форумите.

„В периода преди коледната треска за пазаруване на много места срещаме реклами на продукти в интернет, рекламните вестници на магазините, листовки, телевизионни реклами, вестници и списания. Всички тези реклами имат за цел да създадат настроение на коледните приготовления и да дадат идеи за избор на подаръци. От многото възможности обаче потребителите на интернет обикновено използват само два източника за събиране на идеи за подаръци, като един от тях са платформите за сравнение на цени и продукти, които пестят време и дават изчерпателна информация“, сподели Елена Гeлеменова, мениджър на pazaruvaj.com за България.

Критериите, по които българските онлайн купувачи избират интернет магазините, от които да закупят коледните си подаръци, са няколко. На първо място това са надеждността на дадения магазин (78%), заедно с цените на продуктите (78%). Сред другите критерии са резултатите в сайтовете за сравнение на цени (62%), режимът за доставка и получаването на артикула (62%), както и онлайн отзивите за продуктите (59%) от други потребители.
Подкрепи Economic.bg