Българите в чужбина ще могат да гласуват на референдума

Измениха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление,

Българите в чужбина ще могат да гласуват на референдума

Снимка: БГНЕС

Народното събрание успя да приеме само два параграфа от закона за референдумите след два часа дебати, поименна проверка на кворума и прекъсване на заседанието, предаде БГНЕС.

Депутатите измениха Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, като дадоха възможност на български граждани извън границите на държавата да гласуват в референдуми.

Друга приета поправка урежда техническото произведжане на референдум и избори за местна. Общинските избирателни комисии ще изпълняват и функции по организиране на национален референдум на териториите на общините в случаите, когато референдумът се произвежда едновременно с избори за общински съветници и кметове.

Председателят  на парламентарната група на БСП Михаил Миков възрази срещу съвместяването на вдете функции. Според него това ще доведе до множество проблеми в изборния ден и процестът ще се забави, ще има опашки пред секциите и гражданите ще бъдат затруднени.

 През след следващата седмица парламентът отново да се захване със закона за референдумите. Предвижда се намаляване на изискуемите прагове за валидност на преферендума, както и по-малък брой подписи за неговото иницииране.

Коментари: 0