България е на челно място по изучаване на езици

Английският език е сред най-популярните у нас

България е на челно място по изучаване на езици

Снимка: БГНЕС

Около 74% от учениците в България изучават по два или повече чужди езика, което ни поставя на челните позиции в Европейския съюз по този показател. Средното ниво за ЕС е 50.6 на сто. Това показва анализ на Евростат за изучаването на чужди езици в образователните системи на страните членки на ЕС. 

Данните на европейската статистика за 2012 г. разкриват, че около 90 на сто от учениците в българското средно образование са изучавали английски език. Близо 34% от учениците са изучавали немски език, а едва 13 на сто са предпочели изучаването на френски.


Източник: Евростат

Така например най-ниско регистрирани данни за изучаването на два или повече езика е отчетено в иначе известната с туризма си Гърция - едва 3.5 на сто. Следват Великобритания - 4.4 на сто, Португалия, 5.3 на сто и Ирландия - 7.6 на сто.

Най-високи са показателите в Люксембург и Белгия, където обаче и официалните езици са повече от един. На първите места са още Финландия, Словакия, Румъния, Франция и Естония, където над 90% от учениците изучават два или повече езика в училище.

Както и в България, най-масово в страните на ЕС се изучава английски. В Малта и Кипър всички ученици от началния и средния курс изучават задължително езика на Шекспир. С висока степен над 99 на сто английският е задължителен и в образователните системи на Лихтенщайн, Норвегия, Австрия, Испания, Италия, Полша, Хърватия, Франция.

Според европейската статистика след присъединяването на Хърватия в рамките на ЕС има 24 официално признати езика.

В допълнение има и местни регионални малцинствени езици като каталонски, галисийски или баски в Испания, или уелски и шотландски във Великобритания.
Коментари: 0