България може да изтегли контингента си от Афганистан

Бойко Борисов споразумение за реадмисия с азиатската държава, иначе внася предложение за оттегляне

България може да изтегли контингента си от Афганистан
България ще изтегли военния контингент от Афганистан, ако на конференцията в Брюксел за бъдещето на Афганистан идната седмица няма трайно решение на проблемите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на Цецка Цачева като кандидат-президент на ГЕРБ и добави, че е готов да внесе предложение до парламента за това.

„С Даниел Митов (външният министър – бел. ред.) и военния министър много ясно сме поставили темите в НАТО за Афганистан. Ние държим там контингент от много време. Дали сме досега над половин милиард“, каза Борисов. Според него България участва, за да може да се постигне мир и да се наложи демкрация в страната. „Ако хората бягат от това, по-добре тези пари и военни да бъдат пренасочени към нашата граница. Ако не приемат реадмисията, да върнем военните ни от Афганистан‘“, добави премиерът.

България има в Афганистан в момента около 110 души: съветнически екипи за подготовка на местните сили за сигурност в Кабул. В Кандахар участваме в охраната на летището. Операциите са в рамките на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".

По темата за бежанците той заяви, че европейските лидери вече са разбрали, че трябва да си сътрудничим с Турция, тъй като ако мигрантите минат границата, няма кой да ги спре. "С всичките си дипломатически усилия трябва да настояваме войната в Сирия, в Ирак да спре. Особено в Сирия. Виждате по репортажите на телевизията как изглежда Сирия в момента, а шест месеца преди да започнат събитията, беше средна държава. Това не спре ли, десетилетия тези хора не могат да се върнат", заяви Борисов.

Коментари: 0