България очаква износ за над 57 млрд. лв. през тази година

Икономическият зам.-министър вижда сериозен интерес за нови чуждестранни инвестиции в страната ни

България очаква износ за над 57 млрд. лв. през тази година
Очакваме българският износ през 2019 г. да надхвърли 57 млрд. лв. Тази прогноза направи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-японския бизнес форум.

В събитието участие взеха и посланикът на Япония у нас Масато Ватанбе, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (МАИ) Стамен Янев, зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев и др. За участие във форума пристигна и японска бизнес делегация ръководена от Сатоши Абе, генералният директор на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена.

„Днешното събитие е още една възможност да представим потенциала за инвестиции в България и да задълбочим контактите между нашите две страни“, каза Манолев. По думите му през последната година има сериозна активизация в двустранните ни икономически отношения. Участниците в срещата оцениха като много успешен бизнес форума, който се проведе в България през месец юни миналата година и в който участие взеха над 30 японски компании. „Организирането на ново бизнес събитие в кратък период показва, че има сериозен потенциал в икономическата сфера между нашите две страни и че България е атрактивна дестинация за инвестиции“, каза още зам.-министърът.

Той акцентира на икономическите резултати, които България постига – ръст на БВП над средния за Европейския съюз, увеличение на износа ни и сериозен интерес за навлизане на нови инвестиции. „Тези тенденции в българската икономика дават основание за оптимизъм, но ние трябва да положим всички усилия за гарантиране на стабилността и адаптиране към предизвикателствата от новата индустриална революция, пред която сме изправени“, предупреди Манолев.

Акцент в изказването му бяха и някои от най-добре развиващите се сектори на българската икономика като информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене и машиностроене, хранителна промишленост и др. „Вярвам, че имаме голям потенциал не само за стартиране на повече общи проекти между българския и японския бизнес, но и за по-осезаемо присъствие на наши стоки на вашия пазар“, каза икономическият зам.министър.

Манолев проведе и двустранна среща със Сатоши Абе. Двамата се договориха за съвместно организиране на поне още един бизнес форум до края на годината и координирани усилия за повече съвместни проекти между бизнеса от двете страни. По време на срещата стана ясно, че Японската организация за външна търговия планира разширяване на присъствието си в нашата страна. Отбелязано бе, че редица компании от азиатската държава вече развиват успешен бизнес в България, а организацията ги подпомага за разширяване на тяхната дейност и повишаване на експорта им за Европейския съюз.

„2018 г. беше много специална – за първи път японски премиер посети България, а ние посрещнахме българския вицепремиер Томислав Дончев в страната ни. Настоящата 2019 г. също е специална – отбелязваме Тройна годишнина в нашите двустранни отношения. Затова считам, че няма по-добър момент за активизиране на икономическите ни връзки и това трябва да бъде наша обща цел“, подчерта Абе.
Коментари: 0