България призова македонските политици да покажат „зрялост“

Правителството продължава да подкрепя югозападната ни съседка за интеграцията ѝ към ЕС и НАТО

България призова македонските политици да покажат „зрялост“
Време е целият политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми. Залогът е голям – бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са „за“ членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона. Това е час от официалната позиция, изразена от Министерството на външните работи по повод резултатите от референдума за смяна на името, проведен вчера.

Позицията на МВнР идва в момент, когато съдбата на премиера Зоран Заев и на правителството като цяло е несигурна. Над 91% от участвалите в националното допитване са гласували в подкрепа на договора с Гърция, който включва и промяна на името на държавата на „Северна Македония“. Активността обаче бе твърде ниско – едва 36%, което опозицията определи като свой успех, тъй като управлявалата едно десетилетие ВМРО-ДПМНЕ водеше кампания да се бойкотира референдума. Сега те искат оставката на правителството и пенсионирането на Заев.

Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична практика - с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха. Гражданите имаха свободен избор и над 90% от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност. Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат, се казва още в българската позиция.

От ведомството на Екатерина Захариева подчертават, че „Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО“.
Коментари: 0