България трябва да помисли за нов ядрен блок

Нуждаем се от базови мощности, ВЕИ централите са само допълнение, посочи Валенти Николов

България трябва да помисли за нов ядрен блок
220 ~ 1 мин. четене

България трябва да помисли за изграждането на нов ядрен реактор. Това заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов по време на изложението за ядрена енергия „Атомекспо 2016“, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали се нуждаем от нова ядрена мощност.

„При всички случаи България, ако иска да запази своето място сред ядрените сили, трябва да помисли за нов ядрен блок при условие, че 5 и 6-ти блокове ще излязат от строя“, посочи народният представител.

Според Николов това ще донесе ядрена, енергийна и стратегическа сигурност, а също така трансфер на нови технологии от производителите. „При всички случаи ние до 20 години трябва да сме изградили такава мощност. Нали искаме да развиваме индустрията?“, добави той.

Депутатът припомни, че българската енергийна система е изградена така, че трябва да има и базови, и допълващи мощности. Той подчерта, че не можем да развиваме ВЕИ технологии без да имаме базови мощности.

Николов е на „Атомекспо 2016“, за да се запознае с развитието на ядрените технологии от гледна точка на Парижките климатични споразумения.

„България трябва да се впише в тази нова климатична и енергийна концепция. Можем да се впишем като предприемем някакви програми във връзка с Маришкия басейн и със заместващи мощности, но освен заместващи мощности до 2030 г. във връзка с последния, ще трябват и заместващи мощности на АЕЦ след 20 години“, каза Николов и отбеляза, че в момента България има енергийна стратегия до 2020 г.

Подкрепи Economic.bg