Българска компания създаде първите \"умни\" дивани в света

Проектът се реализира с финансиране по ОП \"Иновации и конкурентоспособност\"

Българска компания създаде първите \
7714 ~ 1 мин. четене

Българска компания е успяла да съчетае производството на мебели с иновативна технология, за да създаде първите в света „умни дивани“.

Идеята за новия продукт се ражда през 2014 г., когато започва съвместната работа с Техническия университет в София за създаването на прототип. Диванът е на модулен принцип, който може да се конфигурира според желанията на клиента. Основните функции включват охлаждане, затопляне, озвучителна система и релакс механизъм, обясни техническият експерт в компанията Марио Велков пред Bloomberg TV.

„В бъдеще съществува идея да се създаде механизъм, чрез който потребителят да има възможност да управлява целия си дом без да е необходимо да става от дивана“, заяви Велков и допълни, че всичко е безжично, без излишни бутони и се базира на таблет, които се базира на софтуер, които ще бъде съвместим с всички познати операционни системи.

„Подобни проекти съществуват и в момента, но не са толкова развити като нашия“, заяви Йордан Начев, управител на компанията. Различното в нашия продукт е, че той ще бъде по-достъпен за широк кръг потребители.

„Умният“ диван се реализира с помощта на финансиране по ОП "Иновации и конкурентоспособност", общата сума на проекта е 1.6 млн. лв., като 65% от него се покрива със средства по програмата. Проектът трябва да бъде изпълнен до 18 януари 2018, като дотогава трябва да е готова и поточната линия за производство.

Подкрепи Economic.bg