Българското и румънското правителство се срещат на кораб по Дунав

Граничният пункт „Дунав мост” при Русе ще бъде разширен до края на 2017 г.

Българското и румънското правителство се срещат на кораб по Дунав

Българското и румънското правителство ще се срещнат на нестандартно място – на кораб по река Дунав, а граничният пункт „Дунав мост” при Русе ще се разшири до края на годината. Това съобщи служебният премиер Огнян Герджиков, който инспектира границата между България и Румъния.

Двете правителства ще обсъдят актуалните проблеми и разширяването на граничните пунктове между двете държави.

„Планираме в края на този месец или началото на следващия с част от кабинета на Румъния и българския кабинет да се съберем на един кораб и да поставим за решаване проблемите между двете държави”, обясни Герджиков.

Той се запозна на място със ситуацията на българо-румънската граница и обсъди проблемите с ръководители на Гранична полиция и митницата.

Разширението на Дунав мост ще включва нови трасета, които ще увеличат двойно пропускливостта на съоръжението. Крайната цел е зона „Запад” да е само изход, а зона „Изток” да е вход на България.

В момента източната част на граничния пункт не се използва, макар да има изградена инфраструктура. Тя трябва да бъде осъвременена, за да поеме трафика и да облекчи преминаването. От българска страна предлагат среща с румънците, за да се уеднакви пропускателната способност на всички гранични пунктове.

„До края на годината би трябвало да мине обществената поръчка за привеждане в съвременен вид на зона „Изток“ на „Дунав мост“, която до момента е нефункционираща. Инфраструктурата е изградена, но трябва да се модернизира, а нужните средства са около 1 млн. лв.”, обясни началникът на Митница-Русе Венцислав Халаджов.

Премиерът Герджиков коментира и ситуацията с продажбата на винетки на граничния пункт, която предизвиква големи опашки заради изискването да се купува винетка още на влизане в страната.

„В това отношение изоставаме много от румънците, те имат електронни винетки, което става много по-бързо, много по-модерно, много по-лесно. Докато при нас някой държи непременно да бъдат хартиени винетки, вероятно защото печели от това. Ще търсим решение и на този въпрос, тъй като е срамота в 21 век да изоставаме от тези модерни технологии“, каза премиерът.

Коментари: 0