Банките очакват 10-15% от отсрочените кредити да станат проблемни

По общоевропейския ред за 6-месечно отсрочване на заеми са одобрени 110 000 кредита

Банките очакват 10-15% от отсрочените кредити да станат проблемни

Снимка: Economic.bg/Архив

1248 ~ 2 мин. четене

Около 8.5 млрд. лв. са отсрочените за 6 месеца кредити по линия на общо решение на европейския Единен банков орган по Реда за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества. Това каза в ефира на БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Последният ден, в който физическите и юридическите лица можеха да кандидатстват беше 22 юни, очаква се БНБ да изнесе и официалните данни в края на този месец.

Към края на май централната банка изнесе статистика, според която одобрение заявления за отсрочване на заеми са били около 100 000, на стойност 8 млрд. лв. „И те ще станат малко повече. Ако приемем, че има още един месец - юни, който изтича сега, това дава една стойност около 8.5 млрд. лв. Исканията за разсрочване намаляха през последните седмици значително. Първоначалното търсене на разсрочване силно намаля. Фирмите и гражданите, след като се вдигнаха ограничителните мерки, намалиха интензитета на търсене на такава възможност, защото част от тях се върнаха на работа, част от фирмите възобновиха дейността си“, обясни Андронов.

Според него 10 или 15% от тези предоговорени заеми на обща стойност 8.5 млрд. лв. и след шестте месеца ще се нуждаят от още подкрепа, защото няма да могат да бъдат върнати в редовен режим. „Ние сме готови за това. Банките и в Европа, и по света, и в България очакваме да отделяме много големи резерви, за да посрещнат евентуалните загуби от частта от кредитите, които няма да могат да бъдат обслужвани“, каза председателят на АББ.

„Очевидно, някои от хората няма да се върнат на работа, някои от фирмите няма да могат да продължат бизнеса си както е било преди. Така че част от тези 100 000 кредита, които вероятно ще станат 110 000 до края на юни, част от тях няма да успея да се върнат в нормално обслужване. Вероятно към част от тях банките ще приложат второ разсрочване или трето, зависи от ситуацията. Но така или иначе ние очакваме да има такъв дял“, обясни още той.

По отношение на цялостното кредитиране в България, Андронов смята, че то в момента е замръзнало. „Кредитният портфейл не расте, фирменият даже се свива. Големите компании, които имат договорени кредитни линии преди време, просто се въздържат да ги вземат, изчаква да видят какво ще се случи и това вероятно е най-разумният подход. Някои граждани пък мислят, че сега е точният момент за ипотечен кредити, ние виждаме интерес към ипотечното кредитиране, но като цяло и в тази група няма нарастване. Има замръзване на растежа на кредитния портфейл, което е логично в такива условия. Но дали банките са зели мерки при кредитирането – със сигурност“, смята Андронов.

Подкрепи Economic.bg