Банките се мъчат да парират страха от най-задлъжнелия предприемач в света

Коментарите идват с малка яснота за това кой е на върха в случай на срив

Банките се мъчат да парират страха от най-задлъжнелия предприемач в света

Снимка: БТА

10074 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
„Китайският Lehman Brothers“

Европейските банки през последните дни се състезават да успокояват инвеститорите, клиентите и регулаторните органи, притеснени от финансовата криза на т.нар. „китайски Lehman Brothers” – China Evergrande Group – най-задлъжнелият предприемач в света.

Credit Suisse Group AG, която е осигурила най-много облигации на Evergrande сред международните банки през последните 10 години, публикува отчети, показващи, че нейното звено за управление на активи не държи особено голяма част от дълга на компанията.

Рискът на UBS пък е „нематериален“ според изявление на банката и се ограничава до изпълнението на искания за обезпечение по маржин заеми, заяви главният изпълнителен директор Ралф Хамерс в четвъртък. Това стана ден след като Ноел Куин от HSBC коментира на конференция на Bank of America, че не се притеснява от преките връзки на банката с китайския предприемач.

Главният финансов директор на Standard Chartered Анди Халфорд заяви на същото събитие, че банката му е „много по-малко загрижена от първоначалната реакция на пазара“, докато колегата му от Deutsche Bank AG отбеляза по време на презентацията си, че „ние всъщност не сме пряко засегнати от събитията от последната седмица“.

Глобалните финансови пазари се подготвят за потенциален срив на Evergrande, който е натрупал над 300 млрд. долара задължения. Компанията е най-големият емитент в Китай на високодоходни облигации, деноминирани в долари, а падежите към банки и доставчици чукат на вратата. Финансовите регулатори в Пекин издадоха широк набор от инструкции, като казаха на предприемача да се съсредоточи върху завършването на недовършени имоти и плащанията към индивидуални инвеститори, като същевременно избягва краткосрочно неизпълнение на доларовите облигации, съобщи Bloomberg в четвъртък.

Коментарите идват с малка яснота за това кой е на върха в случай на срив. Смята се, че повечето от задълженията се поемат от китайски фирми, но Evergrande привлече интерес на банкери по целия свят.

Отделът за управление на активи на HSBC е сред големите притежатели на дълг на Evergrande, заедно с подобни на BlackRock и UBS. През последните 10 години Credit Suisse е поела около 4 млрд. долара дълг за предприемача, който намалява през последните няколко години.

Кризата на Evergrande е последният предупредителен изстрел за западните кредитори, които години наред се опитват да се закрепят на все по-доходния банков пазар на Китай. HSBC опитва да наеме хиляди мениджъри на богатства в региона, докато JPMorgan спечели одобрение от регулаторите за регистрация на пълна собственост на китайското си предприятие за ценни книжа.

Според висш ръководен служител на Bank of England крайните щети от кризата на конгломерата ще зависят от отговора на китайските власти, докато президентът на Швейцарската национална банка Томас Джордан заяви, че политиците следят за евентуални последици, предупреждавайки, че подобни ситуации понякога могат да излязат извън контрол.

Засега банковите мениджъри изглеждат спокойни. Финансовите трудности на Evergrande, казва изпълнителният директор на UBS Хамерс,

не ме държат буден през нощта.“

Подкрепи Economic.bg