Банковият сектор поведе пазарите нагоре

В Европа инвеститорите си отдъхнаха от кризата с митата и водещите индекси приключиха на зелена територия

Банковият сектор поведе пазарите нагоре

Снимка: Pixabay

384 ~ 3 мин. четене
Щатските акции потръгнаха нагоре в сряда, поведени от банковия сектор. Dow Jones добави близо 160 пункта до 26405, като най-добре представила се в индекса беше J.P. Morgan Chase. Широкият S&P 500 се приближава към най-високите си стойности, като добави нови 0.13% към стойността си до 2907 пункта. Технологичният NASDAQ се раздели с 6 пункта и приключи сесията на ниво от 7950 заради понижението в цената на Apple, Netflix и Amazon, която планира да открие нови 3000 „умни“ магазина без касиери в САЩ до 2021 година.

Доходността по 10-годишните облигации нарасна до 3.09% до най-високото ниво от май насам. Акциите на банковите гиганти Goldman Sachs и Bank of America поскъпнаха с повече от 3%, а тези на Morgan Stanley – с 2.5%. Книжата на J.P. Morgan Chase и Citigroup пък напреднаха с респективно 3.1% и 3.7%. Силно чувствителните към търговските отношения между САЩ и Китай Boeing и Caterpillar поскъпнаха с 1.5% и 2.4%.

Една компания направи силно впечатление на пазарите вчера. Канадският производител на марихуана Tilray постигна ръст от 90% в рамките на търговската сесия, след което изтри натрупаните печалби и реализира слаби загуби след активна търговия през деня. В крайна сметка компанията финишира сесията с ръст от 38% и отбеляза най-добрия си ден от излизането й на пазара за публично предлагане. В най-добрите часове от деня пазарната й капитализация беше по-голяма от тази на близо 60% от компаниите в състава на S&P 500.

В Европа инвеститорите си отдъхнаха от кризата с митата и водещите индекси приключиха на зелена територия. Немският бенчмарк DAX добави половин процент до 12219 пункта. Френският САС нарасна с 0.56 на сто до 5393, а британският FTSE увеличи стойността си с близо 31 пункта.

Акценти днес

Основен лихвен процент - Швейцария

Днес в 10:30 Централната банка на Швейцария ще обяви решението си за основния лихвен процент, за който се прогнозира да остане непроменен на ниво от -0.75%. Възможно е да възникне известна волатилност при валутните двойки, съдържащи в себе си швейцарския франк.

Инструмент на фокус - Tesla

Книжата на Tesla се движат в рамките на 250-400 долара за акция през последните две години. През изминалите две седмици котировките се оттласнаха нагоре от критичното ниво при 250 долара, отбелязвайки положителни резултати. Индикаторът Стохастик се намира при 20 пункта и отбеляза възходящо пресичане, което се приема за добър бичи сигнал. Очаква се тестът при 50-периодната средна да бъде успешен и да имаме пробив, който да поведе акциите на Tesla до над 350 долара.

EUR/USD

На 4-часова графика на най-търгуваната валутна двойка EURUSD се наблюдава прецизно образувана формация триъгълник, за която е характерно значително изменение в цената при пробив на една от страните му. Очакваме в близките дни котировките да пробият линията на подкрепа и да видим ново укрепване на долара спрямо еврото, но по-предпазливите инвеститори биха могли да изчакат потвърждение за вход в къса позиция.

XAG/USD

Упоритото низходящо движение на среброто е напът да направи опит да бъде прекъснато. Причината за това според нас е докосването на котировките до горната граница на канала и 50-периодната средна в комбинация с възхода на MACD осцилатора. Въпреки това можем да забележим аналогична ситуация във втората и в четвъртата седмица на август, когато котировките не успяха да пробият съпротивата, поради което смятаме, че за вход в позиция може да се изчака потвърждение за посоката. При продажба целта би била 13.50 долара за троуйнция.

NASDAQ

Технологичният американски индекс се движеше в рамките на прецизен канал, но през септември индексът не успя да се задържи над долната му граница и я проби. Следващ тест би бил при 50-дневната средна. Очакваме в скоро време обаче ходът да бъде възстановен и сега би била подходяща покупка с дългосрочна цел.
Подкрепи Economic.bg