Откриха модерната пречиствателна станция на Банско

Общият размер на инвестицията по двете фази на проекта е 83,8 млн. лв.

Откриха модерната пречиствателна станция на Банско
2402 ~ 3 мин. четене
Автор: Владимир Симеонов
С официална церемония бе открита в четвъртък пречиствателната станция за отпадни води в град Банско. Отец Георги отслужи водосвет за здраве и за благополучно ползване на обекта. Лентата на модерния обект прерязаха министърът на околната среда и водите Нено Димов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на община Банско Георги Икономов.

Десетки гости разгледаха съоръжението и се увериха в ползата от новата придобивка, която пречиства един от най-ценните ресурси – водата. Събитието бе и финалът на мащабния проект „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на град Банско с изграждане на ПСОВ”, който във времето бе разделен на две фази, първата копка бе направена на 21 август 2013 г.

За първата фаза стойността на проекта е 50 621 355.25 лв., от които европейско финансиране – 32 870 427.03 лв. и национално съфинансиране – 5 800 633.59 лв. Общата стойност за втората фаза на строителството е 33 170 034.99 лв. От тази сума европейското финансиране е 22 036 694.03 лв., а националното съфинансиране – 3 888 826.59 лв.

„Изпълнихме огромен проект за сравнително кратко време. Имахме много трудности, свързани с тежкия и сложен терен в града ни. Старата канализация бе направена преди 40-50 години – силно замърсена и частично разрушена мрежа, много аварии и загуби на вода. Но всичко завърши добре, доволни сме от качеството на изпълнението. Пречистването на водата е от голям екологичен ефект. Тепърва направеното ще се оценява и от съгражданите ни, и от гостите ни. Няма как да се развива курортът ни, ако има проблеми с комуникациите под земята”, заяви кметът Георги Икономов. Той разкри, че предстои общината да търси финансиране по ПУДООС за водопроводната и канализационна мрежа в югоизточната част на града, която не е обхваната от изпълнения проект.


„Радвам се, че този изстрадан проект приключи успешно. Откриваме пречиствателната станция в Международния ден на водата, за която трябва да мислим всеки ден от годината. Да я опазваме, да я пречистваме, за да можем да я ползваме повторно. Този проект за близо 84 милиона лева дава по-голям комфорт на Банско и неговите жители и гости, курортът ще е още по-предпочитан от туристите, тъй като реши един голям проблем, свързан с водоснабдяването и пречистването на водите”, каза министър Нено Димов.

С приключването на проекта се подобряват водоснабдителните услуги за населението, хигиенните и здравни условия в града. Намаляват се загубите на питейна вода, спестяват се водни ресурси, подобрява се качеството на питейната вода и на водоснабдителната мрежа. С изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води с аеробно пречистване на водата за 29 489 еквивалент жители се подобрява жизнената среда. Повишава се атрактивността на курорта за бъдещи инвестиции. Направена е и корекция на река Глазне в протежение на над 1 километър. В двете фази на проекта новоизградената канализационна мрежа е над 18,5 км, рехабилитираната канализационна мрежа е почти 32 км, новоизградената водоснабдителна мрежа е 2,6 км, а рехабилитираната водоснабдителна мрежа е 10,4 км. Битовата канализация е построена със стъклопластови в източната част и с полипропиленови в западната част тръби. Дъждовната канализация е от бетонови тръби в източната и от полипропиленови тръби в западната част. Водопроводът е от полиетиленови тръби с висока плътност.

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020”.

Подкрепи Economic.bg