Барние: Търговска сделка между ЕС и Великобритания е все още възможна

Разногласията между двете страни все още са факт, но има реални шансове за сделка в следващите дни, заяви Мишел Барние

Барние: Търговска сделка между ЕС и Великобритания е все още възможна

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Подписването на търговско споразумение между Европейския съюз и Великобритания все още е възможно, заяви преговарящият за ЕС по Брекзит Мишел Барние, цитиран от Reuters. Той добави, че и двете страни се стремят да изгладят различията по основните „неразрешими въпроси“ – риболовът, държавната помощ и как ще се разрешават бъдещи спорове между двете страни след 31 декември.

Търговско споразумение по Брекзит

След напрегната седмица на преговори, вчера се очакваше Лондон и Брюксел да излязат с окончателно решение относно бъдещите си отношения, но уви не успяха. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ще си дадат „още малко време“ с премиера Борис Джонсън, за да постигнат съгласие.

Той от своя страна заяви в петък, че за Великобритания ще бъде много по-добре да няма сделка. „Tpябвa дa зaявя, чe oт пoзициятa, в ĸoятo ce нaмиpaмe в мoмeнтa, изглeждa мнoгo, мнoгo вepoятнo дa нямa cпopaзyмeниe. Cпopeд мeн тoвa щe бъдe пpeĸpacнo зa Beлиĸoбpитaния.“

Въпреки това негово изказване, по време на преговорите в неделя с Фон дер Лайен той бе оптимист, че сделка може да има, но „не и при условия, които биха навредили на страната“.

Днес Мишел Барние поясни, че „ще вложи цялата си енергия“, за да се стигне до споразумение и да се избегне една търговска катастрофа. Той добави, че все още има теми, по които страните трудно комуникират, но вярва, че с общи усилия в следващите дни може и да се постигне сделка.

Коментари: 0