Баровете и ресторантите във Великобритания отварят

Салоните за красота, спортните зали и несъществените магазини също

Баровете и ресторантите във Великобритания отварят

Снимка: БТА

8692 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ресторантите и баровете (пъбове) във Великобритания, които разполагат с открити пространства, ще могат да отворят на 12 април, заяви Борис Джонсън, цитиран от BBC. След среща с британските министри той посочи, че страната се справя добре с овладяването на COVID кризата и ваксинационната кампания е причината за това.

„Поради добрите резултати пъбовете и ресторантите, които са на открито, отново могат да бъдат посещавани от другата седмица, но трябва да бъдем предпазливи и да спазваме дистанция“, добави Джонсън.

Според първоначалния план заведенията трябваше да отворят на по-късен етап. Премиерът обаче посочи, че е време британците да се върнат към нормалния начин на живот и да се задвижи икономиката.

Още в началото на годината Джонсън обяви план, по който страната да се отваря поетапно, като до момента по него са изпълнени две точки. Новата фаза на разхлабване на мерките от 12 април включва още отварянето на салони за красота, спортни зали, несъществени магазини и обществени сгради; зоопаркове, тематични паркове; фитнес зали и спа центрове (с изключение на сауни и парни бани); къщи за гости и къмпинг места. Събитията на открито вече са позволени, а сватбите могат да се провеждат в присъствието на до 15 души.

Планът предвижда още:

  1. От 17 май дa бъде позволено на две домакинства да се смесват в домовете си. Ще отпадне и правилото за мaĸcимyм шестима на открито и закрито, което ще бъде заменено с ограничение до 30 души. Кината, музеите и хотелите също ще отворят врати, а провеждането на спортните събития и представления също щe се възобнови;
  2. От 21 юни дa бъдат премахнати всички ограничителни мерки за социална дистанция. Ресторантите, баровете и нощните заведения отново дa отворят.

Джонсън заяви, че все още не се е стигнало до единодушно съгласие за въвеждането на удостоверение за статут на COVID или ваксинационен сертификат.

По-рано този месец правителството обяви, че се обмисля посетителите в ресторантите, несъществените търговски обекти и пътуващите да представят документ, който показва, че са имунизирани или че не са заразени с COVID-19. Редица депутати обаче определиха тази идея за дискриминационна, докато нейните привърженици за „необходима“.

Подкрепи Economic.bg