САЩ призовават за глобален минимален корпоративен данък

Джо Байдън иска да вдигне ставката в Америка, а финансовият министър ще опита да убеди и другите големи икономики да го направят

САЩ призовават за глобален минимален корпоративен данък

Снимка: БТА

2771 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че работи със страните от Г-20, за да се споразумеят за глобална корпоративна минимална данъчна ставка и обеща, че възстановяването на лидерството на САЩ ще укрепи глобалната икономика и ще защити интересите на САЩ. В реч преди първите пролетни срещи на Международния валутен фонд и Световната банка като министър на финансите, Йелън сигнализира за по-силна ангажираност на САЩ по въпроси от изменението на климата през правата на човека до ерозията на данъчната основа.

Глобален корпоративен данък

„Глобалният минимален данък, предложен от администрацията на Байдън, би могъл да помогне за прекратяване на тридесетгодишната надпревара до дъното на корпоративните данъци“, каза Йелън в онлайн събитие, организирано от Чикагския съвет по глобални въпроси, цитирана от Reuters.

Предложението е ключов стълб от плана за разходи за инфраструктура на президента Джо Байдън на стойност 2 трлн. долара, който призовава за увеличаване на ставката на корпоративния данък в САЩ до 28%, като същевременно елиминира някои намаления, свързани с печалбите в чужбина.

Без глобален минимум САЩ отново биха имали по-високи данъци спрямо редица други големи икономики, казват данъчни експерти, докато американското предложение може да помогне за започване на преговори за данъчна сделка между големите икономики.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че финансовите лидери от Групата на 20-те най-големи икономики ще обсъдят в сряда глобалните данъчни въпроси, включително за цифровите услуги, като добави, че международните нагласи се спрямо досегашното непрекъснато намаляване на данъците.

„Данъците имат значение за развитието и е важно светът да се оправи“, каза Малпас пред телевизия CNBC.

Група сенатори от Демократическата партия представи законодателно предложение за отмяна на част от намаляването на данъците в САЩ, предприето от бившия президент Доналд Тръмп през 2017 г.

Йелън също заяви, че ще използва срещите на МВФ и Световната банка тази седмица, за да ускори дискусиите по изменението на климата, да подобри достъпа до ваксини за бедните страни и да подтикне държавите да направят повече в подкрепа на силното глобално възстановяване от пандемията.

„Ще се справим по-добре, ако работим заедно и се подкрепяме“, каза Йелън.

Нейният подход за сътрудничество бележи рязък контраст с подхода „Америка на първо място“ на предшественика ѝ от администрацията на Тръмп Стивън Мнучин. Тя подкрепи увеличение на паричните резерви на МВФ с 650 млрд. долара, на което Мнучин се противопостави миналата година, и заяви, че ще работи с международни институции и партньори по целите за намаляване на въглеродните емисии.

Мнучин рутинно се противопоставяше в Г-20 на всякакви препратки към изменението на климата и други съобщения, издавани от големи многостранни форуми.

Йелън каза, че е важно „да се прекрати натискът върху данъчната конкуренция“ и да се гарантира, че правителствата „разполагат със стабилни данъчни системи, които вдигат достатъчни приходите от основни обществени блага и отговарят на кризи, и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството.“

Отделно представител на Министерството на финансите на САЩ заяви пред репортери, че е важно да има на борда големите световни икономики с глобален минимален данък, за да стане той ефективен, но не каза колко страни са необходими за това.

Длъжностното лице заяви, че Вашингтон ще използва собственото си данъчно законодателство, за да попречи на компаниите да пренасочват печалби или местопребиваване към държави с данъчни убежища и ще насърчават други големи икономики да правят същото.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg