BASF, Siemens, Henkel и Roche атакувани от китайски хакери

Самите компании потвърждават за атаките, но не коментират дали те идват от Китай

BASF, Siemens, Henkel и Roche атакувани от китайски хакери

Суперкомпютърът на BASF

Снимка: BASF

Германските технологични компании BASF, Siemens и Henkel, заедно с редица други, заявиха в сряда, че са били жертви на кибератаки, потвърждавайки информация на германски медии, според които вероятният виновник е китайска група, подкрепена от държавата.

Обществената телевизия ARD заяви, че хакерите са използвали вид зловреден софтуер, наречен Winnti, който позволява на нападателите да имат отдалечен достъп до компютърната мрежа на жертвата. ARD заяви, че анализът на кода за зловреден софтуер показва компаниите, които са били мишена на атаката, и насочва към група, която вероятно работи за китайското правителство.

Наред с германските компании, и други компании, включително производителят на лекарства Roche, групата хотели Marriott, авиокомпанията Lion Air, конгломератът Sumitomo и групата за химикали Shin-Etsu, също са били атакувани от хакерите, съобщава ARD.

Индустриалният конгломерат Siemens, производителят на шампоан Henkel и швейцарската фармацевтична група Roche потвърдиха, че са засегнати от "Winnti", докато BASF и Covestro също потвърдиха, че са били атакувани.

Всички те заявиха, че не е загубена чувствителна информация, но нито една от компаниите не коментира информацията дали атаките са направени от китайски хакери.

Shin-Etsu, Sumitomo, Lion Air, Marriott и Valve отказаха да коментират или не бяха открити за коментар.

По-рано тази година производителят на лекарства Bayer заяви, че е бил жертва на кибератака, която според компанията идва от Китай, като подчерта риска от кражба на данни и нарушения вработата, пред които е изправен големият бизнес.

През 2016 г.  имаше и атака с Winnti срещу германската технологична група ThyssenKrupp, според съобщения в медиите по това време.
Коментари: 0