BBC: В България извършват \"екологичен вандализъм\" на брега

Българското крайбрежие е трансформирано от строителен бум през последните няколко десетилетия, пише изданието

BBC: В България извършват \

Снимка: Facebook/Васил Гюров

Автор: Божидара Иванова
Въпреки, че в България не е ваканционният сезон, Българското черноморско крайбрежие е в центъра на вниманието на медиите в последните седмици. По-рано този месец в социалните медии се появиха снимки как булдозери са разрушили огромни дюни край Смокиня, което предизвика гневна реакция сред екозащитниците и широката общественост, пише BBC. 

На 12 януари българският музикант и екозащитник Васил Гюров публикува снимки във Facebook със следния пост: "Така изглеждат защитените дюни в къмпинг Смокиня. Много удобно - през януари. Измет". Постът предизвика недоверие в социалните мрежи. 

Стефани Павлова написа: "Няма да остане нищо от тази държава....наша е вината, че го търпим. Беззаконие, анархия...Нашето бъдеще изглежда черно". 

Крайбрежните пясъчни дюни са дом на редки растения и са защитени съгласно българските закони за опазване на околната среда. Разрушаването на пясъчни дюни е незаконно, дори и да се намират на частна земя.

"Шокирани сме след това, което видяхме", заяви Тонка Атанасова, ръководител на Инспекцията по околна среда в Бургас. Гигантска дюна е напълно унищожена. Това е акт на вандализъм.

Снимките накараха прокурорите и екологичните власти да започнат разследвания, което доведе до ареста на трима мъже. 

Скоро се появиха и други снимки на строителни обекти по крайбрежието, които показват как тежка техника работи на брега на плажовете.

Българското крайбрежие е трансформирано от строителен бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, в който властта е обвинена, че позволява актове на екологичен "вандализъм".

Експлоатацията на бреговата ивица често се сравнява със строителната треска по крайбрежието на Коста Брава в Испания през 60-те години, пише още изданието. 


Цялата статия можете да прочетете ТУК
Коментари: 0