Конгресът на САЩ: Може да станем свидетели на депресия

Независимо колко големи оптимисти са политиците, не те определят кога икономиката ще се върне към нормалния си ритъм, а статистиките за COVID-19

Конгресът на САЩ: Може да станем свидетели на депресия

Снимка: US Department of Labor

2039 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Остава неясно кога Съединените щати ще могат да облекчат мерките за борба с разпространението на Covid-19 въпреки оптимизма на Белия дом, че хората ще се върнат на работните си места през май. Това коментира председателят на долната камара на американския конгрес Нанси Пелоси пред CNBC. Тя подчерта, че шансът икономиката да изпадне в депресия не е за подценяване.

Америка се готви за голям спад в брутния си вътрешен продукт, след като миналия месец правителството затвори повечето фирми, забрани масовите мероприятия и въведе социално дистанциране, за да се предотврати усложняване на здравната криза.

Преустановяването на работния процес доведе до фалити, а над 15 млн. американци подадоха заявления за безработица през последните три седмици. Преди пандемията фондовият пазар беше на  рекордно високо ниво, но вече рядко излиза от червената територия. Анализаторите се притесняват, че продължителното блокиране ще тласне икономиката към рецесия или дори по-лошо.

„Може да станем свидетели на депресия. Толкова много хора останаха без работа, бизнесът е преустановил дейност, а малките и средни предприятия фалират“, коментира Пелоси. „Нека ние дадем заплати на тези хора. Нека бъдем гаранти на компаниите и им предоставим нужната ликвидност", допълни тя.

Директните плащания до 1200 долара на човек, които тя спомена, са част от допълнителни мерки за обезщетяване на безработните, които пък са част от историческия пакет за 2.2 трл. долара, който президентът Доналд Тръмп подписа преди близо две седмици. Част от него е и допълнителното финансиране за малкия бизнес и корпорациите.

„Това е епоха на предприемачество и никога досега не сме виждали подобен бум, заради предизвикателството пред малкия бизнес“, сподели Пелоси „Никой не може да каже на тези хора кога ще може да отворят. Облекчаването на мерките крие много рискове заради това не мисля, че ще е скоро", изрази мнението си председателят.

Според нея пандемията от короавируса ще определи кога бизнесът да поднови дейността си, а не Белия дом. За да се върне икономиката към нормалния си ритъм, правителството трябва да увеличи усилията си за справяне със здравната криза, като тестовете за COVID-19 трябва да бъдат много повече, а разработващите ваксина срещу заразата да срещат по-голяма финансова подкрепа.

Подкрепи Economic.bg