Без опашки от вложители в КТБ

Хората обаче се тълпят пред централата на банката заради сгрешени документи с лични данни

Без опашки от вложители в КТБ

Снимка: БГНЕС

Без опашки от вложители в КТБ стартира днешния работен ден в 9-те банки, които ще изплащат гарантираните депозити от банката с отнет лиценз.

От рано сутринта пред клоновете имаше неколцина хора, дошли, за да получат достъп до средствата си.
9 банки ще изплащат гарантираните суми до 196 000 лева, определи Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Малко след 3 часа тази нощ се появиха и първите вложители в КТБ пред различни банкови клонове. В интернет също се предлага тази услуга – пазене на място. Опашки и истерия обаче няма, съобщиха Нова телевизия и БГНЕС. 

Към 7.30 ч. близо 10 души чакаха пред един от офисите на Сибанк на бул. "Цар Борис Трети" в София, предаде БНР. През Алианц Банк на бул. "Граф Игнатиев" около 8.30 ч. пък са чакали шест души. Специална организация има в един от клоновете на Банка ДСК също на бул. "Граф Игнатиев". За тях работят 2 допълнителни гишета и има отделна система за взимане на номер. По думите на ръководителя на клона, между 8 и 9 часа са обслужени 7 души.
По около 15 минути отнема обслужването на един клиент и процедурата преминава нормалноу без опашки и напрежение, предаде Нова тв.

Хората предпочитат да прехвърлят спестяванията си в други сметки в избрана от тях банка, отколкото да теглят парите си. 

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в КТБ. Общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева, като парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки.

За изтегляне на суми до 3000 лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата тя също нараства, като за най-големите суми се изисква и предварителна заявка. До 100 хиляди лева първата транзакция е безплатна, независимо дали вложителят реши да си открие сметка в обслужващата банка или да направи превод в сметка на друга финансова институция. Над тази сума обаче преводът ще струва 12 лева.

Банките, които ще изпращат гарантираните депозити са: Алианц Банк България АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, СИБАНК ЕАД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД.

Вложители с последна цифра на ЕГН 0 или такава в ЕИК или БУЛСТАТ ще могат да теглят влоговете си от ДСК. Тези с последна цифра 1 – от ОББ, с последна цифра 2 – Юробанк, с последна цифра 3 – от Райфайзенбанк, с последна цифра 4 – от Алианц, с последна цифра 5 и 6 – от УниКредит, с последна цифра 7 от ЦКБ, с последна цифра 8 – от Сибанк и с последна цифра 9 от ПИБ.

Малко по-късно обаче започна струпване на хора пред централата на КТБ в София. Причината е, че данните им не са издадени коректно и документите трябва да бъдат коригирани.   Хората се оплакаха от това, че ги връщат от банките, тъй като искат документ-справка за личните им данни. 

По думи на клиент на КТБ, първоначално им е казано, че парите ще мога да си получат само срещу ЕГН, но в банките не са уважили това. Жената допълни, че хората трябва да дойдат в КТБ за да срещнат с квестори, които да издадат документ, който да удостовери, че даденото лице отговаря на ЕГН-то си. 

Друг клиент на банката се оплака, че е отишъл пред офиса на банката и е там, защото е сменил личната си карта и трябва да удостовери и това. Има хора, които са и със сгрешени цифри от ЕГН-та на личните си карти, което се явява проблем за да получат парите се, оплакаха се хората. 

По думите на вложител от банката обаче са съобщили, че системата за корекции не работи и днес не могат да направят нужната корекция на данните му, предаде Фокус. 

Коментари: 0