Безработицата в България се сви до 7.9% през юли

Най-много новооткрити работни места има в сектора на производството, ресторантьорството и хотелиерството

Безработицата в България се сви до 7.9% през юли

Снимка: Pexels

660 ~ 2 мин. четене

През юли безработицата в България намаля до 7.9%, което е спад с 0.4 пр. пункта в сравнение с предходния месец и с 1.1% спрямо май, когато бе отбелязан нейния пик. На годишна база обаче се наблюдава ръст от 2.6 пр. пункта, става ясно от данните на Агенцията по заетостта. 

Според статистиката на Агенцията през юли са се регистрирали 28 хил. нови безработни, което е с близо 2 хил. души по-малко спрямо месец юни. Броят на започналите работа е почти равен на загубилите такава през същия месец – близо 27 500 души – като 92% от тях са устроени в реалната икономика. Най-много са започналите работа в сектора на преработващата промишленост – 19%, следвани от сектора на хотелиерството и ресторантьорството, които продължават да се възстановяват от коронакризата – 17.5%, и сектора на търговията и ремонта на автомобили – 13%.

Именно в тези три сектора е и най-големият брой заявени нови работни места на първичния пазар на труда през юли. Общо обявените свободни места за месеца са 16 350, като 79% от тях са в частния сектор.

По данни от НСИ от началото на август пък се наблюдава леко покачване както на новорегистрираните безработни, така и на постъпилите на работа, най-вече през седмицата 3-9 август. До 14 август загубилите работата си са приблизително 13 хил. души, колкото и постъпилите на нова такава.

„60/40“

Междувременно държавната схема, която цели да запази заетостта по време на ограниченията, въведени за овладяване на коронакризата и последиците от тях, вече е 185.7 млн. лв. при заделени 1 млрд. лв. Според анализ на Националния осигурителен институт две трети от изплатените средства са насочени към най-силно засегнатите от пандемията икономически дейности – преработваща промишленост, хотелиерство и ресторантьорство и търговия. Именно в тези три бранша работят 73% от работниците и служителите със запазена заетост по програмата.

Най-голям брой фирми, получили 60% за заплатите и осигуровките на служителите си, са в София (3127), Пловдив (724) и Варна (609), като те представляват 50% от всички фирми, на които са изплатени компенсации.

Подкрепи Economic.bg