Безработицата в САЩ удари 49-годишно дъно

Това обаче се дължи и на намаляване на хората на пазара на труда

Безработицата в САЩ удари 49-годишно дъно

Снимка: БТА

708 ~ 2 мин. четене
Въпреки отшумяването на ефекта на големите финансови стимули от страна на Вашингтон американската икономическа дейност продължава да се засилва. Това става ясно от данните за безработицата в САЩ, цитирани от Reuters. Според тях през април в страната са били създадени нови работни места и безработицата се е понижила до 49-годишно дъно от 3.6%.

Спадът на безработицата до най-ниското ѝ равнище от декември 1969 г. насам обаче се дължи и на факта, че много хора са излезли от пазара на труда, което означава, че в тази сфера продължава да има известно забавяне. Следеният отблизо доклад за заетостта в САЩ, изготвян от трудовото министерство, също така показва силен ръст на заплатите през миналия месец – нещо, което е в унисон с умерената засега инфлация в страната.

Като цяло днешният доклад от американското Министерство на труда подкрепя решението на Федералния резерв от сряда да запази лихвените проценти без промяна и да демонстрира малко желание скоро да прави промени във водената парична политика. Председателят на Фед Джером Пауъл описа щатската икономика и ръстът в броя на работните места като „малко по-силни, отколкото очаквахме“, а за инфлацията заяви, че е „до известна степен по-слаба“.

„Ръстът на заетостта е достатъчно силен да разсее всички моменти опасения за здравето на икономиката, докато от друга страна ръстът на заплатите не е достатъчно висок, за да накара Федералния резерв да затегне водената валутна политика“, коментира Харм Бандхолц, икономист от UniCredit Research в Ню Йорк.

През миналия месец в частния сектор на американската икономика са били създадени 263 хил. работни места, а в държавния сектор - 27 хил. нови работни места. Нарастването на заетостта в държавния сектор се дължи до голяма степен на вече започналото наемане на служители във връзка с предстоящото през 2020 г. официално преброяване на населението в САЩ.
Коментари: 0