БХРА иска 650 лв. помощ за самоосигуряващите се ресторантьори

Идеята на асоциацията е самоосигуряващите се и тези на трудов договор да имат еднакви права при обезщетенията

БХРА иска 650 лв. помощ за самоосигуряващите се ресторантьори

Снимка: Красимир Свраков

824 ~ 2 мин. четене

Самоосигуряващите се в сектора на ресторантьорството да получават обезщетение в размер на минималната работна заплата за страната заради спиране и ограничаване на дейността им. Това искат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, социалния министър Деница Сачева и икономическия – Лъчезар Борисов.

В момента държавата компенсира самоосигуряващите се лица в секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период. Помощта е в размер на 290 лв., но според председателят на БХРА Георги Щерев това не е достатъчно.

„Ние говорим за хора, които сами се осигуряват и са заети в ресторантьорството. Тези 290 лв. помощ ли са? Държавата има определен минимален осигурителен доход, както и минимална заплата“, уточни пред Economic.bg Щерев. По думите му помощта за този вид работници трябва да е толкова, колкото е минималната заплата - 650 лв. от 2021 г.

Според него правата на самоосигуряващите се трябва да бъдат същите като на работниците, назначени по трудово правоотношение.

От БХРА предлагат още да се удължи срокът за кандидатстване на фирмите от сектора за получаване на обезщетения за спад в оборота за месеците октомври, ноември и декември 2020 г. и януари 2021 г. Една част от членовете на асоциацията са пропуснали сроковете за кандидатстване, основно заради краткия времеви прозорец за подаване на документи по ОП „Иновации и конкурентноспособност“

"Освен това е справедливо да се включи в обхвата за подпомагане и периодът на принудително ограничаване и спиране на дейността на засегнатите предприятия, а именно от месец март до месец юни 2020 г. по програмата за подкрепа на МСП чрез оборотен капитал, засегнати от временните противоепидемични мерки по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.", смята Георги Щерев.

Той отново напомня на правителството, че по време на първия локдаун обектите, спрени и ограничени с държавен акт, не бяха компенсирани с абсолютно никакви мерки, освен с подпомагане по схемата "60/40", "която беше крайно неефективна и дори натоварваща за неработещ бизнес".

Подкрепи Economic.bg