Биткойн изведнъж се срина с 10%

Това се случва на фона на спадовете на глобалните фондови пазари, задвижени включително от долитащите от Азия опасения за отключването на „китайския Lehman Brothers“

Биткойн изведнъж се срина с 10%

Снимка: Twenty20

3401 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цената на биткойн рязко потъна в понеделник, когато инвеститорите започнаха да ограничават бичите настроения на фона на пониженията на световните фондови пазари. Въпреки че често е наричан сигурно убежище, реалността показва, че цената му продължава да реагира негативно при по-широко понижение на рисковите активи. Подобно на акциите, курсът на най-голямата криптовалута, изглежда, преживява спад през септември.

Биткойн се срина с 10% по-рано днес до почти 42 600 долара. В момента (18:35 ч. българско време) 24-часовият спад е от порядъка на 7%, като цената се движи малко под 44 хил. долара, сочи справка в CoinDesk. По-широкият криптопазар също е на червено, като етерът например се понижи с 8% до близо 3053 долара.

Това разпродаване е продължение на утвърден модел, при който търговците осребряват по-рисковите си активи, за да покрият марж или да останат встрани, докато пазарите се успокоят и се почувстват по-комфортно, връщайки се на по-рискови позиции“, обясни Леа Уолд, главен изпълнителен директор в мениджъра на криптоактиви Valkyrie Investments, пред CNBC.

Според нея сега е моментът биткойн да покаже, че може да е сигурно убежище или дигитално злато.

В момента пазарите се движат надолу, включително от страх да не би разтърсеният имотен пазар в Китай да не даде глобално отражение. През последните дни и седмици вниманието бе привлечено от финансовата криза на местния гигант Evergrande, който не може да се справи с космическите си задължения от 300 млрд. долара. Анализаторите се опасяват, че проблемите му може да отключат „китайския Lehman Brothers“.

Междувременно спадът на крипровалутите идва и с нарастващата несигурност относно регулирането на стабилните монети. Очаква се, че американският Съвет за надзор на финансовата стабилност може да ги определи като системно рискови, съобщи New York Times през уикенда. Това вероятно ще подложи тях и техните оператори на строго регулиране. От своя страна, президентът на Международния валутен фонд Кристин Лагард отсече:

Крипто не са валути. Точка!“

Определяйки криптовактивите като „силно спекулативни, понякога съмнителни“ и с „висока интензивност на енергийно потребление“, тя ги разграничи от стейбълкойните (стабилните монети). Такива биват лансирани от различни технологични компании – като diem на Facebook – и се характеризират с това, че са подкрепени от кошница от традиционни валути. Самата ЕЦБ тази година стартира проект за дигитално евро.

Подкрепи Economic.bg