Бизнес активността в Европа „замръзна“ през април

Най-голямото от 2009 г. съкращаване на работни места може дори да ускори темпа си

Бизнес активността в Европа „замръзна“ през април

Снимка: БТА

504 ~ 2 мин. четене

Европейската икономика претърпя значителен удар и през април, когато бизнес активността почти спря вследствие на блокадите, които наложиха правителствата в борбата си с Covid-19 и които доведоха до затваряне на бизнеси, показва проучване на IHS Markit, цитирано от Reuters.

Общият индекс PMI на IHS Markit, разглеждан като добър показател за икономическото здраве подкрепя други проучвания, които предполагат, че Европа и световната икономика се насочват към дълбока рецесия заради правителствените ограничения за движение и търговия. Според МВФ спадът може да бъде най-стръмният за почти век, а икономиката на еврозоната може да се свие със 7.5% тази година.

Индексът PMI се понижи до 13.5 пункта, което е най-ниската му стойност от началото на проучването в средата на 1998 г. и значително под всички прогнози в анкетата на Reuters. Дори и най-песимистичният участник в анкетата бе предвидил спад до 18 пункта.

След като страните започнаха да налагат строги ограничения миналия месец, индексът отбеляза най-големия си едномесечен спад през март, като се понижи под 50-те пункта, които разделят растежа от свиването - до 29.7 пункта.

През април индексът за активността на новия бизнес и този за активността на услугите паднаха с рекордни темпове, показва проучването. Последният понесе основната тежест, отразявайки удара в индустрията за развлечение, авиоиндустрията, ресторантьорството и хотелиерството.

Данните за Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната, също посочиха безпрецедентни спадове в началото на второто тримесечие.

Проучването за еврозоната показа пореден спад на доверието, както и рекордно съкращаване на работни места. Заради сринатото търсене и множеството затворени фабрики, производителите рязко намалиха броя на персонала. Подиндексът на заетостта падна до 35.7 от 44.3 пункта - най-ниското ниво от април 2009 г., около началото на дълговата криза в еврозоната.

Някои правителства започнаха да облекчават ограниченията, бавно отваряйки отново икономиките си, за да помогнат на компаниите и служителите, брутално притиснати от блокадата. Но страните са наясно, че знаят малко за вируса, така че бизнесът е далеч от връщането му към нормалното темпо.

„Предвид такъв продължителен спад в търсенето, загубата на работни места може да се засили от сегашните рекордни темпове и ще се повишат страховете по отношение на икономическите разходи за задържане на вируса“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Търсенето намалява значително през април - с рекордни темпове според проучването, а за да се справят с това явление, фирмите намаляват рязко цените. Затова не е изненадващо, че оптимизмът също беше нисък.

Април също се оказва мрачен месец за фабриките в Блока. Предварителният производствен PMI спадна до ниво от 33.6 пункта спрямо 44.5 през март. Индексът, измерващ продукцията, който се подава в общия индекс, е намалял наполовина до 18.4 от 38.5 пункта през март.

Подкрепи Economic.bg